Op zondag was er opnieuw een overschot aan geproduceerde elektriciteit, wat resulteerde in negatieve stroomprijzen en als gevolg daarvan moesten de windparken op zee trager gaan draaien.
Dit probleem doet zich steeds vaker voor en is te wijten aan een gebrek aan investeringen in energie-infrastructuur. De onvoorspelbaarheid van hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, zorgt voor een onstabiel stroomnetwerk.
Het Belgian Offshore Platform, de spreekbuis van de uitbaters van de windparken op zee, merkt op dat er in 2022 een verdubbeling was van het afgeregelde offshore productievolume ten opzichte van 2021. Hoewel dit nog steeds om kleine volumes gaat, zo’n 2 procent van het totale productievolume in 2022, is de trend stijgend. Dit betekent dat er meer en meer windenergie verloren gaat, omdat de windmolens stilgelegd worden of trager draaien.
Om het evenwicht op de stroommarkt te herstellen, wordt er steeds vaker naar de windturbines gekeken, wat een gebrek aan energie-infrastructuur benadrukt. De windparken worden weliswaar vergoed om minder te produceren en zo het evenwicht in stand te helpen houden, maar dit is geen structurele oplossing. Er moet geïnvesteerd worden in de infrastructuur van het elektriciteitsnetwerk, zodat hernieuwbare energie efficiënter kan worden opgeslagen en vervoerd. Op die manier kan het volledige potentieel van windenergie benut worden en kunnen we afstappen van fossiele brandstoffen.