zaterdag, april 27, 2024
spot_imgspot_img

Mosselriffen moeten Oostende tegen overstromingen beschermen

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Na zes jaar van testen en onderzoek is er eindelijk hoop op een natuurlijke oplossing om de kust van onze stad te beschermen tegen stormen en de stijging van de zeespiegel. Het antwoord? Slim aangelegde en zelf-groeiende mosselriffen, gelegen op slechts twee kilometer van onze laagwaterlijn.

Een ambitieus onderzoeksproject genaamd “Coastbusters,” geleid door ILVO in samenwerking met DEME, Jan De Nul, Sioen, en VLIZ, heeft met succes experimenten uitgevoerd voor onze kust. De resultaten zijn opmerkelijk: mosselen blijken de sleutel te zijn tot het beperken van kusterosie en het minimaliseren van zandverlies op onze Belgische stranden.

Dit project maakt gebruik van een innovatieve aanpak. Boeien met horizontale kabels werden onder water gespannen, twee kilometer voor de kust van De Panne. Deze kabels dragen losse touwen die mosselzaad vasthouden. Na verloop van tijd vallen deze mosselen in clusters naar de zeebodem. Het uiteindelijke doel is om een natuurlijk rif te creëren dat fungeert als een biologisch versterkte onderwaterduin.

Projectcoördinator Tomas Sterckx benadrukt dat deze techniek een waardevolle aanvulling is op traditionele methoden zoals strandsuppleties of dijkversterkingen. Jaarlijks verdwijnt maar liefst 700.000 kubieke meter zand, een zorgwekkend probleem. “Mosselen bleken de perfecte kandidaten om natuurlijke riffen voor onze kust te vormen,” voegt Sterckx toe, “en we hopen met dit project op termijn het zandverlies tot nul te kunnen herleiden.”

Het concept wordt nu beschouwd als veelbelovend, en er bestaat zelfs een blauwdruk voor wereldwijde toepassing. Sterckx verklaart dat ze vanuit België beginnen, maar hun doel reikt verder, tot West-Europa en daarbuiten. Mosselen kunnen op veel plaatsen groeien, en mogelijk kunnen andere soorten elders worden ingezet.

Dit natuurlijke rif brengt niet alleen bescherming tegen kusterosie, maar biedt ook milieuvoordelen. Het trekt extra marien leven aan, waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd. Bovendien zijn mosselen filterdieren die hun voedingsstoffen uit het water halen, wat resulteert in schoner zeewater.

Het project zou zelfs gunstige klimaateffecten kunnen hebben, omdat mosselen CO2 opnemen en langdurig opslaan in hun schelpen. Deze innovatieve benadering zou dus niet alleen onze stad beschermen, maar ook een stap in de richting van een duurzamere toekomst betekenen.

bron: nieuwsblad.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments