vrijdag, mei 24, 2024
spot_imgspot_img

Zware “pandoering” voor Bart Tommelein in peiling voor gemeenteraadsverkiezing

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) krijgt een flinke tik op de vingers van de Oostendse kiezers in de eerste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een peiling uitgevoerd door Het Nieuwsblad wijst uit dat Tommelein het moet afleggen tegen de oude bekende John Crombez (Vooruit). Wat betekent dit voor ‘Trots op Oostende’?

Tommelein is verrast door het slechte resultaat en had blijkbaar zelf niet door dat hij heel veel draagvlak is verloren in de laatste jaren. De invoering van de zone 30, de afbraak van het oude zwembad, het immobiliteitsplan van Oostende, de files, de fusie van de Oostendse ziekenhuizen,…. Allemaal dingen waar de Oostendenaar niet om heeft gevraagd en waar geen draagvak voor is.

Wat hebben ze dan wel gedaan? Zijn de problemen van de Oostendenaar kleiner geworden? Gaat de stad erop vooruit? Bovendien is er het desastreuze financiële beleid van de stad. Als je dat als burgemeester dan nog niet door hebt, dan leg je zelf de pleister op de wonde. Het bewijst dat Tommelein en zijn ploeg (Anseeuw, De Vriendt) mijlen ver weg staan van de realiteit van de stad.

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen is het tijd om de balans op te maken. Het Nieuwsblad en de Universiteit Gent organiseerden de Grote Gemeentecheck, waarin alle burgemeesters, schepenen, en raadsleden in Vlaanderen werden bevraagd over de toestand van hun gemeente, precies één jaar voor de verkiezingen van 2024.

Bart Tommelein, nu niet meer aanwezig op het nationale toneel, wil zich volledig richten op “zijn” Oostende. Hij bundelt zijn krachten met Groen en CD&V, twee van zijn coalitiepartners, in de aanloop naar de verkiezingen. Echter, ‘Trots op Oostende’ krijgt een harde terugslag in de peiling van Het Nieuwsblad. Tommelein behaalt slechts 11,8 procent, terwijl John Crombez van Vooruit 27,7 procent van de stemmen krijgt. Vlaams Belang zit daar met 15,2 procent nog tussen. Een aanzienlijke 21,3 procent van de Oostendse kiezers is nog onbeslist.

In 2024 is er de rechtstreekse burgemeesterverkiezing waarbij de grootste partij het eerst aan zet komt. Het is voor Tommelein dus eigenlijk een onmogelijke klus om herverkozen te worden als burgemeester als deze trend zich doorzet.

Persoonlijk gezien zijn de resultaten ook niet gunstig voor Tommelein. Slechts 11,7 procent zou hem nog een termijn van zes jaar als burgemeester gunnen, terwijl 33,9 procent voor John Crombez zou kiezen. Opvallend is dat maar liefst 48,5 procent tegen Tommelein zou stemmen als ze dat konden.

Tommelein erkent dat er werk aan de winkel is, vooral met betrekking tot mobiliteit, aangezien 41,6 procent van de kiezers hierover ontevreden is. Hij benadrukt initiatieven om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar lijkt verrast door de beperkte steun voor de invoering van zone 30 in de stad.

Ook op het gebied van netheid en veiligheid heeft de burgemeester inspanningen geleverd, zoals het versterken van de aanwezigheid van politie op straat en het aanpakken van zwerfvuil. Toch blijven veel inwoners ontevreden. Tommelein vraagt zich af wat er nog meer kan worden gedaan. Als hij het niet weet hebben wij wel een aantal suggesties, maak werk van het fileprobleem rond de Blauwe Bruggen, doe iets aan de onveiligheid in buurt van het Mac Leod plein, renoveer eindelijk eens de Venetiaanse Gaanderijen en Thermae Palace…. Al genoeg ideeën Bartje?

Opvallend is dat John Crombez erkent dat Tommelein de juiste analyse maakt. Crombez benadrukt dat er voorafgaand aan de invoering van zone 30 geen dialoog was met de inwoners. Hij wijst op boetes als de enige vorm van communicatie met het stadsbestuur.

Er zijn echter lichtpuntjes voor Tommelein. De Oostendenaars zijn tevreden over cultuur en festiviteiten in de stad, evenals verbeteringen in communicatie met de burgers. Maar Tommelein erkent dat er meer werk aan de winkel is om ‘Trots op Oostende’ duidelijk te maken welk verhaal ze voor de stad willen schrijven.

De uitdaging is groot voor Tommelein en zijn coalitiepartners. De peiling suggereert dat de kloof met Crombez en Vooruit moeilijk te overbruggen is. Toch blijft het afwachten hoe de uiteindelijke verkiezingsuitslag eruit zal zien.

bron: Nieuwsblad.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

2 REACTIES

  1. Het gaat niet over verkeersveiligheid , maar over verkeers- mobiliteit !!!
    Slijkensesteenweg terug open ( blauw bruggen by- pass) kennedy rond punt overbruggen en – of ondertunnelen richting bxl en Bredene
    Fietsen zijn leuk , duurzaam en gezond , maar er is ook nodig aan een productive , bedrijvelijk , recreative “mobiliteit”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments