vrijdag, mei 24, 2024
spot_imgspot_img

Werkzaamheden in Nieuwpoortsesteenweg zorgt voor PFAS-bezorgdheid bij bewoners

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Bewoners in de buurt van de luchthaven van Oostende hebben hun bezorgdheid geuit over de werkzaamheden die momenteel aan de gang zijn in de Nieuwpoortsesteenweg. Ze vroegen zich af of er rekening werd gehouden met de aanwezigheid van PFAS, een stof die bekend staat om zijn schadelijke effecten op de gezondheid en het milieu.

Op de wijkvergadering van 2 mei kregen ze een toelichting over PFAS en de no regret-maatregelen die worden genomen in de omgeving van de luchthaven.

Momenteel worden er persleidingen en rioleringen verplaatst in de Nieuwpoortsesteenweg in opdracht van Aquafin, medefinancier Farys. De stad Oostende werkt nauw samen met Farys als het gaat over het algemeen riolenbeheer in Oostende, maar de stad is in dit dossier zelf geen bouwheer en dus ook geen opdrachtgever.

Om rekening te houden met de bezorgdheid van de buurtbewoners werden er stalen genomen van de grond op de rijweg en op het luchthaventerrein en van het grondwater dat wordt opgepompt (bemalingswater). Uit de stalen van de gronden blijkt dat er geen PFAS (of toch zeker onder de richtwaarde) ter hoogte van de rijweg is aangetroffen. Echter, de waarde van de PFAS in het opgepompte grondwater ligt boven de lozingsnorm, waardoor er nu nog bijkomende stalen worden genomen op drie andere locaties om een volledig overzicht te krijgen.

Door deze bevindingen werden de werkzaamheden in de Nieuwpoortsesteenweg richting Middelkerke on hold geplaatst in afwachting van de resultaten voor het bemalingswater en het advies van de OVAM.

Doordat deze werkzaamheden niet in opdracht van Stad Oostende worden uitgevoerd, is het stadsbestuur niet altijd onmiddellijk op de hoogte van resultaten van onderzoeken of updates van de planning. De opdrachtgever zal wel regelmatig informatie delen met de Stad. Via de wijknieuwsbrief Raversijde zal de Stad deze informatie dan snel verspreiden naar geïnteresseerde wijkbewoners.

Op de vergadering doken ook vragen op rond de opening in het hek van het luchthaventerrein en de verharde toegangsweg. Buurtbewoners vroegen zich af of dit de nieuwe ingang wordt van de helihaven. De Stad nam hiervoor contact op met de luchthaven, die bevestigde dat dit niet het geval is en dat de opening enkel dient voor het onderhoud van het luchthaventerrein.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments