woensdag, februari 21, 2024
spot_imgspot_img

Vrijwilligers steken handen uit de mouwen om gevaarlijke reuzenberenklauw in Oostende te verwijderen

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het was een druk weekend voor enthousiaste vrijwilligers in Oostende, die zich hebben ingezet voor het verwijderen van de beruchte reuzenberenklauw uit het stadsrandbos. Deze plant drukt andere bloemen weg en vormt ook een gevaar voor mens en natuur. Om deze gevaarlijke plant te bestrijden, droegen de vrijwilligers beschermende kleding om zichzelf te behoeden voor brandwonden.

De oproep van vzw Buitengoed Oostende om te helpen met het beheer van het stadsrandbos kreeg veel respons. Ongeveer twintig mensen meldden zich aan om de vervelende reuzenberenklauw aan te pakken. Dit is een jaarlijks terugkerende taak die in de zomer moet worden uitgevoerd.

De reuzenberenklauw vormt een bedreiging voor andere plantensoorten en ook voor mensen. De klauwvormige bladeren zijn kenmerkend voor deze grote plant. Sinds 2 augustus 2017 staat de reuzenberenklauw op de lijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten in de Europese Unie, waardoor de handel ervan in alle landen verboden is. De lidstaten zijn tevens verplicht om de plant te bestrijden, en dat is precies wat vzw Buitengoed Oostende samen met de vrijwilligers doet.

“De Reuzenberenklauw is opvallend en enorm groot”, legt Alexander Proot van Buitengoed Oostende uit. “Mensen hebben deze plant naar hier gebracht om in hun tuin te zetten, maar de reuzenberenklauw veroorzaakt problemen. Hij verspreidt zich razendsnel en koloniseert natuurgebieden. Momenteel heeft de plant al bijna acht hectare van ons stadsrandbos in bezit genomen.”

“Daarnaast vormt de reuzenberenklauw een gevaar voor mensen. Wanneer kinderen in het bos spelen, kunnen ze per ongeluk op de plant trappen en de bladeren breken. Als het sap van de plant in contact komt met de huid, kan dit brandwonden veroorzaken. We moeten dit absoluut vermijden, en daarom bestrijden we de plant. We zorgen ervoor dat al onze lichaamsdelen bedekt zijn tijdens het werk. We dragen handschoenen en zelfs een bril, omdat er al mensen blind zijn geworden door het sap.”

Voor wie ook graag wil helpen, organiseert Buitengoed Oostende op woensdag 5 en dinsdag 11 juli opnieuw een bestrijdingsactie met vrijwilligers. Aanmelden kan nog steeds.

bron: vrt.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments