OOSTENDE – Angelique H. (61), beter bekend als de zelfverklaarde ‘koningin van Oostende’, stond woensdag terecht voor drugshandel in haar tweedehandswinkeltje aan de Christinastraat.
De voormalige prostituee en uitbaatster van meerdere bordelen verdiende ooit een fortuin, maar haar leven nam een neerwaartse spiraal na een kunstgalerij, een dubieus winkeltje en een drugsverslaving. Ondanks een mogelijke tweede kans van de rechtbank, verspeelde ze deze door haar eigen handelen.
Angelique H., altijd gekleed in extravagante kledij, stond woensdag voor de Brugse rechtbank terecht wegens drugshandel. De vrouw, die ooit bekendstond om haar dure Franse en Italiaanse merkkleding, viel op met haar regenboogtrui met Mickey Mouse. Haar leven was echter niet meer te vergelijken met de vrouw van dertig jaar geleden.
In haar jeugd bracht Angelique H. een deel van haar tijd door in Berlijn als dochter van een cafébazin uit Oostende en een Duitse man. Na een omweg via Canada keerde ze terug naar Oostende. Met weinig welvaart besefte H. al snel dat ze snel geld kon verdienen in het nachtleven. Op haar twintigste begon ze als prostituee en opende amper een jaar later haar eerste bar genaamd ‘Play Boy’.
Als ‘madam’ had Angelique H. aanzienlijk succes. Ze zorgde als een moeder voor tientallen meisjes en beheerde op een gegeven moment zelfs drie bars. Het geld stroomde binnen en ze kon zich een luxueuze levensstijl veroorloven, inclusief een villa en een witte cabrio.
Naast haar betrokkenheid in de prostitutie had Angelique H. ook een passie voor kunst. Ze beweerde zelfs naaktmodel te zijn geweest voor Herr Seele en opende een kunstgalerij in de Van Iseghemlaan in Oostende. Helaas bleef haar weelderige levensstijl niet duren. Dertig jaar geleden raakte ze verslaafd aan cocaïne en speed, wat haar langzaam bergafwaarts deed glijden, zelfs tot gevangenisstraffen.
Het tweedehandswinkeltje dat Angelique H. opende in de Christinastraat bleek haar ondergang te zijn. Velen in Oostende wisten dat er duistere praktijken plaatsvonden achter de muren van de winkel. “Zowel de inwoners van Oostende als de politie wisten dat je er gestolen goederen kon inruilen voor drugs”, verklaarde procureur Wendy Van Raepenbusch in de Brugse rechtbank. Angelique H. stond terecht voor de handel in cannabis, speed en cocaïne gedurende twee jaar.
Op 2 april 2020 werd H. voor het laatst veroordeeld voor drugsgerelateerde feiten, waarbij ze een gevangenisstraf van tweejaar kreeg. Ze kwam echter al op 13 mei 2020 vrij. Het duurde niet lang voordat ze opnieuw betrokken raakte bij drugshandel. Op 13 februari viel de politie opnieuw haar winkeltje binnen en vond daar 23 gram speed en 35 gram cocaïne. “In de mobiele telefoon van de beklaagde werden drugsgerelateerde berichten aangetroffen en verschillende afnemers verklaarden dat ze bij haar drugs kochten”, aldus de procureur. Vanwege haar strafblad eiste de procureur dertig maanden effectieve gevangenisstraf en een verbeurdverklaring van 35.000 euro.
Volgens de verdediging werd Angelique H. in de val gelokt door werkzaamheden in de Christinastraat. “Na haar laatste veroordeling wilde ze haar winkeltje niet opgeven”, aldus advocaat Klaas Van Dorpe. “Ze hoopte haar verbeurdverklaring van 50.000 euro af te betalen met de opbrengsten, maar de werkzaamheden hadden een negatieve invloed op de verkoop. Bovendien bleef ze drugs gebruiken en raakte ze gevangen in een vicieuze cirkel. Iedereen kent haar en kwam naar haar voor verdovende middelen. Nu beseft ze dat het anders moet. Ze heeft niets meer, maar ziet nog een toekomst. Wanneer ze vrijkomt, kan ze gelukkig bij haar vriend gaan wonen.”
De advocaat verzocht de rechtbank om zijn cliënte een laatste kans te geven en haar voorwaarden op te leggen. De rechter leek bereid om hierop in te gaan, op voorwaarde dat Angelique H. zich residentieel zou laten opnemen voor haar drugsverslaving. Dit was echter iets wat de Oostendse absoluut niet wilde. “De hele tijd opgesloten blijven tussen die jonge gasten? Dat is nog erger. Nee, dat wil ik niet”, reageerde ze in sappig West-Vlaams met een hese stem. Met deze beslissing verspeelde ze haar eigen kansen. Het lijkt erop dat de val van de voormalige ‘koningin van Oostende’ onomkeerbaar is geworden. Het vonnis zal worden uitgesproken op 14 juli.
bron: hln.be