zaterdag, juli 13, 2024
spot_imgspot_img

Vogelopvangcentrum Oostende fungeert als meldpunt voor ziekte langs de oostkust

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende – Het Vogelopvangcentrum van Oostende heeft een belangrijke rol op zich genomen als meldpunt voor de recente uitbraak van vogelgriep langs de oostkust. Personen die een dode of zieke vogel aantreffen tussen Oostende en Knokke-Heist worden verzocht contact op te nemen met het Vogelopvangcentrum. De regio kampt momenteel met een heropleving van de vogelgriep, en om verdere besmettingen te voorkomen is het van cruciaal belang om zieke of dode dieren zo spoedig mogelijk te verwijderen. Het Vogelopvangcentrum coördineert deze inspanningen aan de oostkust.

Volgens recente meldingen is er momenteel sprake van een nieuwe uitbraak van vogelgriep langs de kustlijn. Met name wilde vogels die in kolonies leven, zoals meeuwen, sterns en aalscholvers, worden getroffen. Om te voorkomen dat andere dieren besmet raken, is het dringend noodzakelijk om zieke of dode vogels direct te laten verwijderen. Het Vogelopvangcentrum van Oostende is verantwoordelijk voor de coördinatie van deze acties tussen Oostende en Knokke-Heist. Zij doen een oproep aan het publiek om onmiddellijk te reageren bij het aantreffen van een dode vogel.

“Als je een vogel ziet die vlakbij een raam ligt en duidelijke verwondingen heeft, kan je ervan uitgaan dat het een raamslachtoffer is”, legt Kevin De Cock van het Vogelopvangcentrum uit. “In dat geval is bellen niet nodig. Maar als je op het strand een meeuw aantreft zonder verwondingen, dan is dat verdacht en is het beter om contact met ons op te nemen. Bij twijfel is het altijd raadzaam om te bellen.”

Geen reden tot paniek
Hoewel vogelgriep zeer besmettelijk kan zijn, benadrukt het Vogelopvangcentrum dat er geen reden tot paniek is. “Hoewel het klopt dat mensen besmet kunnen raken, komt dit zeer zelden voor en alleen bij personen die herhaaldelijk, langdurig en van dichtbij in contact komen met zieke dieren of hun uitwerpselen vanwege hun beroep”, aldus het Vogelopvangcentrum. “Je hoeft dus geen wandeling in het park of op het strand te vermijden. Wel wordt geadviseerd om zieke of dode vogels niet aan te raken en je hond er bij weg te houden.”

Indien iemand vermoedt dat ze een vogel met vogelgriep hebben gezien, kunnen ze contact opnemen met het Vogelopvangcentrum via het telefoonnummer 0465 00 52 31. De zieke of dode vogel zal dan zo snel mogelijk worden opgehaald.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments