donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Vogelgriepinterventielijn opgericht na ontdekking van 2.000 dode vogels in anderhalve week tijd: “Raak geen dode of zieke vogels aan”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het Vogelopvangcentrum Oostende heeft samen met de Provincie West-Vlaanderen, het agentschap Natuur en Bos, en de steden en gemeenten Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist een vogelgriepinterventielijn in het leven geroepen.

Vanaf nu kan iedereen die een zieke of overleden vogel aantreft zeven dagen per week en rond de klok bellen naar deze hotline. “Het is belangrijk om het zieke of dode dier niet aan te raken,” benadrukt Muriel Vervake van Natuur en Bos.

Vogelgriep is traditioneel sporadisch voorgekomen in Vlaanderen, maar neemt sinds twee jaar grote vormen aan. Voorheen had de uitbraak vooral een seizoensgebonden karakter. In november 2021 werd echter een nieuwe, zeer besmettelijke en dodelijke variant van vogelgriep ontdekt in Vlaanderen. Dit heeft al geleid tot een aanzienlijk aantal dode zeevogels in onze regio.

2.000 dode vogels

Op het Sterneneiland in de haven van Zeebrugge werden in anderhalve week tijd maar liefst tweeduizend dode vogels aangetroffen. Net als vorig jaar is er momenteel een uitbraak aan de gang. “We werden overspoeld met telefoontjes,” zegt Claude Velter, directeur van het Vogelopvangcentrum in Oostende. “Dit was niet langer houdbaar. We hebben sowieso goede contacten met de milieudiensten en de gemeenten ter plaatse, maar er moest een oplossing komen.”

De oplossing is de Vogelgriepinterventielijn. “Elke burger, inclusief toeristen die zich in de kustzone bevinden en een zieke of dode vogel vinden, kan het algemene telefoonnummer bellen”, legt Muriel Vervake, expert in epidemiologie van wilde fauna bij Natuur en Bos, uit.

“Het is belangrijk dat men de kadavers of zieke vogels niet aanraakt. Als dit toch moet gebeuren, draag dan handschoenen en een FFP2-masker. Na het bellen van het algemene nummer zal iemand de zieke of dode vogel komen ophalen. Het is essentieel dat deze vogels zo snel mogelijk worden verwijderd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.”

Vogelgriepinterventielijn Het nieuwe algemene nummer zorgt voor een uniforme en gecoördineerde aanpak in de deelnemende kustgemeenten, namelijk Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist.

bron: Nieuwsblad.Be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments