Deze zomer werd de kustlijn opgeschrikt door een toenemend aantal besmettingen met vogelgriep. De Vogelgriepinterventielijn Kust, opgericht door de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Oostende, speelde een cruciale rol in het opvangen van deze crisis. De lijn ontving maar liefst 450 meldingen, wat de ernst van de situatie onderstreept.
De Vogelgriepinterventielijn Kust werd net voor de zomer gelanceerd in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos en vijf kustgemeenten. Mensen konden dag en nacht bellen om mogelijk besmette vogels te melden. In totaal werden 450 oproepen geregistreerd, waarbij 170 interventies werden uitgevoerd om de getroffen vogels te helpen.
Het virus had vooral een verwoestend effect op jonge vogels, met bijna 6.000 sterfgevallen op de broedeilanden van Zeebrugge, het Zwin in Knokke-Heist en de Spuikom in Oostende. De Instituut voor Natuur en Bosonderzoek, het Agentschap Natuur en Bos en de Vogelgriepinterventielijn Kust namen de verantwoordelijkheid voor het veilig verwijderen en vernietigen van de dode dieren om verdere besmetting binnen de kolonies en naar andere vogels te voorkomen.
Het goede nieuws is dat volwassen vogels over het algemeen minder getroffen werden door het virus. Hoewel er 81 volwassen grote sternen werden aangetroffen, waren het vooral de visdieven die zwaar werden getroffen met 451 dode dieren. In totaal werden 729 overleden volwassen vogels geteld op de broedeilanden langs de kust.
Deskundigen waarschuwen echter dat de uitbraak van het vogelgriepvirus dit seizoen opnieuw ernstig was en verschillende soorten zeevogels trof. Het blijft een onvoorspelbaar virus dat de aandacht verdient.