maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Verpakkingsvrije winkel Modest sluit deuren

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Modest, de biologische en verpakkingsvrije winkel op de Torhoutsesteenweg, zal haar deuren sluiten. Volgens Donal Riardon, de oprichter van de winkel, was het moeilijk om het rendabel te houden. Op de exacte vierjarige jubileumdatum van de opening heeft hij aangekondigd dat hij ermee stopt.

In 2019 was Modest baanbrekend omdat het voeding, onderhouds- en andere producten zonder verpakking verkocht. Hoewel het concept al bestond in andere steden, speelde Donal Riardon in op het idee van de korte keten door lokale producenten te betrekken. Tot op heden is Modest de enige verpakkingsvrije winkel in Oostende. “Soms zijn de producten iets duurder dan in andere winkels, maar vaak ook veel goedkoper.”

Pandemie “Ik ben de winkel begonnen omdat ons gezin bezig was met het verminderen van afval en weinig opties zagen in Oostende. In 2019 draaide de zaak goed. Veel mensen ontdekten deze nieuwe manier van winkelen en kwamen vaak hun wekelijkse boodschappen hier doen. We waren ook een lokale winkel voor de buurt. Een deel van de winkel fungeerde als lunchbar. Toen de pandemie begin 2020 uitbrak, moesten we de lunchbar sluiten, maar gelukkig kon de winkel openblijven. Tijdens de lockdown was het erg druk, maar er waren ook maanden waarin het rustiger was.”

Na de periode van Covid-19 merkte Riardon een terugloop op: “Bij de start van de winkel was duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Het werd veel besproken in de media en bekende personen kwamen met acties op televisie. Ook lokaal leefde het. Maar door de pandemie, oorlog en energiecrisis is de belangstelling voor duurzaamheid afgenomen, en dat merkten we in de winkel.”

“Duurzaamheid is niet langer een onderwerp dat de aandacht trekt, en ik zie het op korte termijn niet terugkeren. Ook in andere steden zijn vergelijkbare winkels gesloten. Het was geen gemakkelijke beslissing, maar het moet rendabel blijven en ik heb verantwoordelijkheid tegenover mijn gezin. Het is leefbaar, maar ik wil meer dan alleen overleven. Als ingenieur heb ik veel opties. Nu kijk ik naar wat er op mijn pad komt”, aldus Riardon.

Uitverkoop Hij blijft echter betrokken bij zijn klanten en leveranciers. “Ik had ook tien lokale producenten, zoals Milki Zuivel uit Zevekote of Chef on the Move Jan Wydooghe, en ongeveer vijftig leveranciers uit het hele land. Het spijt me ook voor hen en uiteraard voor de klanten. Ik ga door tot het einde van de maand. De producten worden nog steeds aangevuld en volgende maand zal er een uitverkoop van de voorraad plaatsvinden. Misschien vind ik zelfs een overnemer.”

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments