donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Vanaf vandaag kan je in Oostende asbestmateriaal thuis laten ophalen

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Vanaf 10 juli 2023 is het voor inwoners van Oostende mogelijk om asbestmateriaal thuis te laten ophalen. Stad Oostende heeft in samenwerking met IVOO een regeling opgesteld om deze service aan te bieden. De ophaling kan eenvoudig online worden aangevraagd.

Hoewel sinds 2001 het gebruik en de productie van asbest verboden is, bevinden zich in veel oudere woningen nog steeds materialen met asbest. Om op een veilige en verantwoorde manier van deze materialen af te komen, kunnen ze al geruime tijd worden ingeleverd op het recyclagepark. Nu is er echter ook de mogelijkheid om asbestmateriaal aan huis te laten ophalen door IVOO. Deze dienstverlening is beschikbaar voor particuliere inwoners, tweedeverblijvers, lokale besturen, jeugdverenigingen en kmo’s.

Hoe werkt het?

Voor de ophaling van asbest moet je speciale plaat- of kuubzakken aanschaffen. Deze zakken zijn verkrijgbaar tegen een prijs van 30 euro per stuk, waarbij de ophaalkosten zijn inbegrepen. Bij aankoop ontvang je gratis 2 sets persoonlijke beschermingsmiddelen om het asbesthoudend materiaal veilig te kunnen verwijderen. Per ophaaladres kun je maximaal 5 zakken aanschaffen. Voor jeugdverenigingen geldt er geen beperking.

De plaatzak is verkrijgbaar in twee verschillende formaten: 310 x 110 x 30 cm en 220 x 110 x 30 cm. De kuubzak heeft een vast formaat: 90 x 90 x 110 cm.

Let op: De ophaling kan slechts één keer per adres worden aangevraagd en alleen de officiële zakken via IVOO worden opgehaald. Als je de zakken niet op eigen terrein kunt plaatsen, dien je eerst bij de stad na te vragen of het is toegestaan om het openbaar domein in te nemen. Houd er rekening mee dat bij een aanvraag voor inname van het openbaar domein een behandeltermijn van 14 dagen geldt.

Stappenplan

Wil je asbestmateriaal thuis laten ophalen? Volg dan deze stappen:

  1. Koop de benodigde plaat- of kuubzakken via www.oostende.be/asbest.
  2. Haal de zakken op bij het containerpark.
  3. Vraag de ophaling van de zakken aan via www.oostende.be/asbest.
  4. De ophaler neemt binnen 5 werkdagen na de aanvraag contact met je op om een afspraak te maken voor de ophaling, die binnen 3 weken of 21 kalenderdagen zal plaatsvinden. Houd rekening met de behandeltermijn als je een aanvraag moet indienen voor inname van het openbaar domein.
  5. Indien je geen ruimte hebt op eigen terrein, vraag dan een aanvraag voor inname van het openbaar domein aan via www.oostende.be/innameopenbaardomein.

Voor meer informatie en praktische tips kun je terecht op www.oostende.be/asbest of vraag je een informatiefolder aan in het Stadhuis, de bibliotheek of een ontmoetingscentrum bij jou in de buurt.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments