donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Uitgaven stad Oostende stijgen met bijna 20 miljoen euro

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het stadsbestuur van Oostende heeft vandaag de jaarrekening van 2022 officieel neergelegd. Deze jaarrekening markeert het derde jaar van het meerjarenplan 2020-2025 en toont een positief budgettair resultaat van 1,9 miljoen euro. Met een cumulatief budgettair resultaat van 19,4 miljoen euro laat de stad zien dat er opnieuw stevig is geïnvesteerd in verschillende projecten en initiatieven.

Met een totaalbudget van 24,8 miljoen euro werden diverse investeringen gedaan om de stad te verbeteren en te vernieuwen. Een aanzienlijk deel van dit bedrag, 9,6 miljoen euro, werd toegewezen aan de aanleg en herstelling van wegen en infrastructuur. Hierbij ging de aandacht onder andere uit naar de vernieuwing van trottoirs, de uitbreiding van afvalstraten, de aanleg van een fietspad in de Stationsstraat, de heraanleg van verschillende straten in het historisch centrum, en de ontwikkeling van de Oosteroeverduinen. Daarnaast werden belangrijke renovatieprojecten uitgevoerd, waaronder die van het nieuwe containerpark, de kinderboerderij en de watertoren. Tevens werden er natuuromgevingswerken rond het Duinenkerkje voltooid.

Naast deze investeringen in het openbaar domein, heeft de stad ook aanzienlijke middelen toegewezen aan reguliere uitgaven. In vergelijking met het voorgaande jaar stegen de uitgaven voor reguliere werking van 204,2 miljoen euro naar 223,2 miljoen euro. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van de sterke inflatie in 2022. De personeelskosten stegen naar 102,7 miljoen euro, terwijl de reguliere werkingskosten met 13 procent toenamen als gevolg van gestegen energie- en grondstofprijzen. Desondanks slaagde het stadsbestuur erin de werkingskosten onder controle te houden door middel van doelgerichte inspanningen. Bovendien werd er in 2022 een bedrag van 50,6 miljoen euro gereserveerd voor subsidies aan entiteiten die gelieerd zijn aan de stad, zoals de Lokale Politie, de Brandweer, Toerisme, het Economisch Huis en diverse andere verenigingen.

Wat betreft financiering werden er in 2022 nieuwe leningen aangetrokken ter waarde van 27,5 miljoen euro, een daling ten opzichte van 31,5 miljoen euro in 2021. Hiervan betrof 23,3 miljoen euro nieuwe leningen bij banken (23 miljoen euro voor eigen financiering en 0,3 miljoen euro voor doorgeefleningen), terwijl er 4,2 miljoen euro aan leasingschulden werden aangegaan. In 2022 werd er echter ook een bedrag van 12 miljoen euro terugbetaald aan de banken, en er vond een afschrijving plaats van 3 miljoen euro aan leasingschuld.

De jaarrekening van 2022 toont de toewijding van het stadsbestuur van Oostende om te investeren in de verdere ontwikkeling van de stad en om de reguliere werking efficiënt te beheren. Door het positieve budgettaire resultaat en de succesvolle beheersing van de kosten, kan de stad voortbouwen op de reeds behaalde resultaten en de ambities voor de toekomst verwezenlijken.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments