donderdag, mei 16, 2024
spot_imgspot_img

Tweede Noordzeetop in Oostende over uitbreiding windmolenparken

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Op de tweede Noordzeetop in Oostende willen de landen afspraken maken over standaardisering, aanbestedingen, interconnectie en veiligheid van de parken. België is gastland vanwege hun pioniersrol in de bouw van windmolens op zee.

Vandaag komen regeringsleiders en energieministers uit negen landen bijeen in Oostende om de uitbreiding van windmolenparken op de Noordzee te bespreken. Deze bijeenkomst, de tweede in zijn soort, wordt gehouden op uitnodiging van de Belgische regering en volgt op de ondertekening van de “Esbjerg-verklaring” in mei vorig jaar, waarin vier landen – Denemarken, Duitsland, Nederland en België – hun ambitie uitspraken om de capaciteit van windmolens op de Noordzee tegen 2050 te vertienvoudigen.

Sinds de ondertekening van de verklaring hebben zich vijf nieuwe landen aangesloten bij de coalitie: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen en Luxemburg. Samen mikken ze op 134 GW aan windenergie in 2030 en meer dan 300 GW in 2050.

België heeft een voortrekkersrol gespeeld in de ontwikkeling van windmolens op zee en is uitgegroeid tot een wereldleider in de bouw van offshore-windparken. De maritieme aannemers DEME en Jan De Nul zijn bijvoorbeeld wereldspelers in het aanleggen van windparken. Als gastland is België dan ook goed gepositioneerd om de tweede Noordzeetop te organiseren.

De hoofddoelstelling van deze top is om afspraken te maken over de standaardisering van de windparken, waardoor de parken sneller gebouwd kunnen worden. Dit moet helpen om de capaciteit van de windparken op zee te vergroten en zo de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen. Er zal ook worden gesproken over aanbestedingen, interconnectie en veiligheid. Met name dat laatste onderwerp wint aan belang, omdat de sabotage aan de pijpleiding Nord Stream en de vele datakabels, stroomkabels en pijpleidingen in de Noordzee aantonen dat er behoefte is aan duidelijke afspraken over veiligheidsmaatregelen.

Hernieuwbare energie wordt gezien als de oplossing voor zowel de energie- als de klimaatcrisis. Door te investeren in windenergie op de Noordzee, kunnen de landen minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments