donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Tommelein, Waldmann en Plasschaert top 3 bij Trots op Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende – Open VLD, Groen en CD&V bundelen hun krachten en zullen gezamenlijk naar de kiezers trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober volgend jaar. Onder de noemer ‘Trots op Oostende’ hebben de drie partijen hun gemeenschappelijke stadslijst gelanceerd, waarbij de top drie van de lijst en de lijstduwer al zijn bekendgemaakt.

Het bestuur van Open VLD heeft zaterdagochtend unaniem ingestemd met de nieuwe lijst. Bij de ledenvergaderingen van CD&V (92 procent) en Groen (76 procent) heeft een ruime meerderheid ingestemd met het akkoord om als één lijst op te treden.

“Binnen het decreet lokaal bestuur is duidelijk dat samenwerking de beste kansen biedt om het initiatief te nemen na de verkiezingen en een coalitie te vormen”, legt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) de keuze voor één lijst uit. “We willen vooral een positief verhaal vertellen. Het moet krachtig en samenhangend zijn, en we moeten het samen doen voor Oostende.”

Bart Plasschaert en voorzitter Lode Lancksweerdt (CD&V) vullen aan: “In de huidige coalitie werken we heel goed samen met drie van de vier partijen en we hebben ook gemeenschappelijke speerpunten.”

Gemeenschappelijke doelen Wouter De Vriendt, nog steeds een belangrijk figuur binnen Groen, zegt: “We hebben al veranderingen teweeggebracht op het gebied van armoedebestrijding en mobiliteit, en dat willen we niet verliezen. Met ‘Trots op Oostende’ gaan we voor wat ons bindt.”

De drie partijen hebben afspraken gemaakt over hun gemeenschappelijke standpunten op het gebied van sociaal beleid, huisvesting, mobiliteit, veiligheid, lokale economie, toerisme en tal van andere zaken. Ook speerpunten zoals aandacht voor de Nederlandse taal, harmonieuze hoogbouw, randparkings, de ontwikkeling van een erfgoeddienst, initiatieven op de huurmarkt, het herinrichten van pleinen, een recyclagepark en het tegengaan van massatoerisme zijn opgenomen in het programma. Een plan voor openbare toiletten staat ook op de agenda. “Het definitieve programma moet nog worden opgesteld, maar al deze onderwerpen zullen zeker aan bod komen”, aldus een van de onderhandelaars.

Top drie en lijstduwer

De top drie van de lijst is als volgt samengesteld: Bart Tommelein (Open VLD), Natacha Waldmann (Groen) en Bart Plasschaert (CD&V). Hoewel het nog officieel moet worden bevestigd door een pollcomité bij Groen, is het duidelijk dat de huidige schepen van Welzijn en Onderwijs de belangrijkste vrouwelijke kandidaat wordt voor Groen in Oostende en de tweede plaats inneemt op de lijst van ‘Trots op Oostende’.

Wouter De Vriendt (Groen) wordt de lijstduwer op positie 41. Voor Open VLD wordt Danick Minne naar voren geschoven als de tweede lijstduwer. Open VLD krijgt in de top 10 nog vijf plaatsen en in totaal 19 posities op de lijst. CD&V krijgt zeven plaatsen en Groen twaalf.

Er zijn ook afspraken gemaakt over de financiering en de drie onafhankelijke kandidaten die nog op de lijst zullen worden geplaatst.

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments