zaterdag, juli 13, 2024
spot_imgspot_img

Tommelein hoopt via stadsproject burgemeester te kunnen blijven

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Er staat een nieuwe stadscoalitie op het punt te ontstaan: in oktober 2024 trekken Open Vld, Groen en CD&V gezamenlijk naar de kiezers in Oostende – tenminste, als de leden zaterdag groen licht geven. Maar als huidig burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) zijn burgemeesterschap niet wil verliezen – en Groen en CD&V aan de macht willen blijven in de kuststad – dan hebben ze eigenlijk geen andere keuze.

Tommelein, die zijn burgemeesterschap niet wil verliezen, lijkt vooral geïnteresseerd te zijn in het behouden van zijn macht. Door samen te werken met Groen en CD&V hoopt hij de grootste lijst te creëren en zo het initiatiefrecht te verkrijgen om een coalitie te vormen.

Het is al enige tijd een publiek geheim in de “koningin der badsteden” dat burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) bij de gemeenteraadsverkiezingen wil uitpakken met een grote coalitie. En nu heeft hij de partners gevonden: de liberalen slaan de handen ineen met Groen en CD&V. De drie partijen, die momenteel ook samen in het schepencollege zitten, trekken gezamenlijk naar de kiezers. Dat bevestigt Tommelein aan hln.be. N-VA, die ook aan de macht is in Oostende, valt buiten de boot. “Maar het is niet uitgesloten dat de huidige coalitie, met N-VA, kan worden voortgezet”, aldus Tommelein.

De naam van de coalitie wil de burgemeester van Oostende nog niet prijsgeven. “Dat is een primeur voor de partijleden op zaterdag.” Tommelein zou Groen en CD&V hebben overtuigd met een ambitieus stadsproject voor de badstad. “Sinds 2019 ondergaat Oostende een ware transformatie en we willen dat graag na 2024 voortzetten. Dit positieve project toont ook aan dat partijen hun ideologische verschillen kunnen overstijgen om iets moois op te bouwen”, bevestigt Groen-leider Wouter De Vriendt. “Onze stad moet naar de toekomst kijken en mag niet terugkeren naar het verleden.”

De grootste levert de burgemeester Met dat verleden wordt indirect verwezen naar het beleid van de socialisten in de badstad. Na 18 jaar bewind van Jean Vandecasteele (sp.a) nam Johan Vande Lanotte in 2015 het burgemeesterschap over. In 2018 bleven de socialisten in Oostende weliswaar de grootste, maar moesten ze een aanzienlijk verlies incasseren, waardoor Tommelein de sjerp kon bemachtigen en sp.a naar de oppositiebanken werd verwezen.

Dat zal in 2024 niet meer mogelijk zijn. De Vlaamse regering heeft namelijk in 2021 besloten om de regels voor lokale verkiezingen stevig aan te passen. De partij met de grootste lijst krijgt automatisch het initiatiefrecht om een coalitie te vormen. En degene met de meeste voorkeursstemmen krijgt in principe ook automatisch het burgemeesterschap.

Tommelein heeft er dus alle belang bij om zoveel mogelijk kiezers aan te trekken voor zijn lijst. Want er is onlangs ook een nieuwe uitdager opgedoken: John Crombez, voormalig voorzitter van sp.a. Hij heeft zich in februari officieel kandidaat gesteld om burgemeester van Oostende te worden en heeft aangekondigd dat hij in 2024 de lijst van Vooruit zal aanvoeren. Crombez heeft de ambitie om elke Oostendenaar persoonlijk te bezoeken en is momenteel druk bezig met huisbezoeken in de stad.

bron: hln.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments