OOSTENDE – Maar liefst 35 inwoners van Oostende hebben deelgenomen aan een bloedonderzoek om de aanwezigheid van de schadelijke chemische stof PFAS te onderzoeken.
Deze bewoners maken zich zorgen vanwege verhoogde PFAS-waarden die zijn vastgesteld in de buurt van de Oostendse luchthaven. Het onderzoek is geïnitieerd door milieu-actiegroep Climaxi en de actiegroep Wij, Raversijde.
Na een vergelijkbaar initiatief in Kortemark, waar het bloed van inwoners werd onderzocht op de aanwezigheid van PFAS, volgt nu ook Oostende. Uit eerdere bodemonderzoeken bleek dat de grond nabij de luchthaven verhoogde PFAS-waarden bevatte, wat tot bezorgdheid leidde onder buurtbewoners. Om die reden besloten milieu-actiegroep Climaxi en actiegroep Wij, Raversijde een bloedonderzoek uit te voeren.
Elke buurtbewoner kreeg de gelegenheid om op donderdag kosteloos deel te nemen aan het onderzoek. In totaal namen 35 bewoners, die in de directe nabijheid van de Oostendse luchthaven wonen, deel en lieten een gratis bloedmonster afnemen. “Dankzij sponsoring konden we de bloedafnames bekostigen. We willen dat iedereen de kans krijgt om deel te nemen aan het onderzoek. Ons doel is niet om paniek te zaaien, maar om mensen bewust te maken van hun situatie”, aldus Johan Bultiauw van de Oostendse afdeling van vzw Climaxi.
Matige bezorgdheid De deelnemers aan het onderzoek zullen via hun huisarts op de hoogte worden gebracht van de resultaten. Momenteel lijkt de bezorgdheid onder verschillende buurtbewoners nog beperkt te zijn. “Ik woon al 47 jaar in de buurt van de luchthaven”, zegt Steve Van Wonterghem. “Ik heb hier als jonge jongen altijd gespeeld, daarom wilde ik toch graag een test laten doen. Er is geen sprake van paniek, maar wel van gezonde bezorgdheid.”
“Ongerustheid is een groot woord”, voegt buurtbewoner Gerard Mortier toe. “We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. We hebben een tuin waarin we af en toe iets planten, dus we willen weten of we daadwerkelijk PFAS in ons bloed hebben.” Brenda Denolf sluit zich daarbij aan. “Wij wonen slechts enkele huizen verwijderd van de luchthaven. Ik ben hier geboren. Vroeger hadden we nog nooit van PFAS gehoord, en nu duikt het overal op.”
bron: vrt.be