donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Terugkeer van Schelpenwinkels: Nostalgie aan de Kust

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

In een terugkeer naar de nostalgie van Oostende, verwelkomt de stad twee niet-commerciële schelpenwinkels. De iconische Ensors schelpenwinkel in de Vlaanderenstraat en een nauwgezette reconstructie in de Dwarsstraat brengen de pracht van schelpen en kunstvoorwerpen weer tot leven.

Bijna twee decennia na hun verdwijning uit het straatbeeld keert de schelpenwinkeltraditie van Oostende terug. Deze souvenirwinkels, ooit bezocht door de beau monde die de stad bezocht, boden tastbare herinneringen aan de Koningin der Badsteden. Ze verkochten inheemse en uitheemse schelpen, kunstwerkjes gemaakt van schelpen, gedroogd zeewier, geassembleerde zeemonstertjes, schildpadschilden en chinoiserieën.

De etalage van het Ensorhuis op de Groentemarkt, een schatkamer van schelpen en kunst, was tot op heden de enige overgebleven schelpenwinkel met een museumallure. Gelukkig herrijst nu ook het uitstalraam van de authentieke schelpenwinkel die ooit werd uitgebaat door Leopold Vanhoeck en Diana Pierre. In een pand in de Dwarsstraat wordt de etalage zo nauwkeurig mogelijk gerecreëerd, waardoor bezoekers opnieuw kunnen genieten van dit stukje Oostendse nostalgie.

De inboedel van deze historische winkel verspreidde zich na de sluiting ervan in 1995, maar vier verzamelaars wisten een groot deel van de verzameling te behouden. Toen vishandel Antoine zijn deuren sloot en Lorenzo Theuma het pand in de Dwarsstraat stijlvol restaureerde, stelde hij de winkelruimte ter beschikking om de gerecupereerde collectie aantrekkelijk tentoon te stellen aan de Oostendenaars en bezoekers.

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments