maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Stadsbestuur zet 685.000 euro in voor renovatie van historische Leopoldpark-bruggen

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Het stadsbestuur van Oostende slaat de handen ineen met de Vlaamse overheid om 685.000 euro te investeren in de broodnodige restauratie van de twee iconische boogbruggen in het Leopoldpark. Deze historische monumenten, gebouwd tussen 1866 en 1870, zijn al geruime tijd in slechte staat en wachten op een welverdiende opknapbeurt. “Na jaren van verwaarlozing pakken we deze bruggen nu eindelijk aan,” verklaart schepen Björn Anseeuw (N-VA).

Het schepencollege heeft groen licht gegeven voor de restauratie van de twee bruggen in het Leopoldpark. “Het dossier bevindt zich momenteel in de gunningsfase,” aldus schepen van Erfgoed Kurt Claeys (Open VLD). “Dit betekent dat aannemers kunnen inschrijven met een gedetailleerd plan van aanpak. Na de definitieve goedkeuring door het Agentschap Onroerend Erfgoed zal de stad het dossier toewijzen aan de gekozen aannemer.”

Het Leopoldpark, dat voor het eerst werd aangelegd in 1861-1862, is een historische groene oase in Oostende. Hoewel vroeger toegang voor inwoners een kleine vergoeding vereiste, is het park nu gratis toegankelijk voor iedereen.

De twee bruggen, die samen met andere parkuitbreidingen tussen 1866 en 1870 werden gebouwd, werden in 2006 erkend als beschermd monument. In 2009 werden ze zelfs aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Helaas verkeren deze bruggen al geruime tijd in een deplorabele staat.

“Er zijn op dit moment geen veiligheidsproblemen met de draagstructuur,” verzekert schepen Björn Anseeuw. “Er is geen enkel risico voor de veiligheid. Echter, de bruggen zijn jarenlang verwaarloosd. Als stadsbestuur willen we ze nu in ere herstellen. De restauratiewerken zullen in twee fasen plaatsvinden: van februari tot juni 2024 en van maart tot juni 2025.”

In 2018 voerde de toenmalige oppositiepartij Groen actie tegen de verwaarlozing van deze historische bruggen, wat resulteerde in het inpakken van de bruggen door het toenmalige stadsbestuur. “We hebben de bruggen ingepakt om mosgroei en waterinsijpeling tegen te gaan,” lichtte het stadsbestuur destijds toe.

bron: Nieuwsblad.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments