zondag, april 21, 2024
spot_imgspot_img

Stadsbestuur wil Mercator voorgoed tegen de kade behouden

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende, 21 juni 2023 – Het Stadsbestuur van Oostende heeft besloten om een aanvraag in te dienen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed om de huidige ligging van het historische schip Mercator tegen de kade te behouden.

Het College van Burgemeester en Schepenen heeft deze beslissing genomen op basis van de vele voordelen die deze locatie biedt op het gebied van toegankelijkheid, beheer en onderhoud van het schip. Toerisme Oostende vzw zal het Agentschap Onroerend Erfgoed verzoeken om deze ligging definitief te maken middels een toelating.

Sinds 28 maart 2023 ligt de Mercator tegen de kade voor uitvoering van werken, en nu heeft de stad besloten om het schip op deze manier te laten liggen. De nieuwe ligging brengt objectief gezien alleen maar voordelen met zich mee. Het verhoogt de veiligheid voor zowel het schip als de bezoekers, maakt het onderhoud efficiënter en tegen lagere kosten mogelijk, en biedt mogelijkheden om de Mercator toegankelijker te maken.

Dankzij de huidige ligging kunnen bezoekers langs het schip wandelen en de volledige lengte en romp bewonderen, wat zorgt voor een grotere zichtbaarheid van het schip. Bovendien kan het hijsen van de zeilen nu gemakkelijker plaatsvinden, met minder afhankelijkheid van de wind. De kade biedt extra in- en uitgangen, waardoor mensen in geval van nood gemakkelijker van boord kunnen, zowel via de reguliere uitgangen als via een extra nooduitgang via het voordek.

Met de nabijheid van de kaaimuur en de aanwezige ankerpunten zal het schip minder afhankelijk zijn van de wind, waardoor het niet meer zal ‘rollen’ of op drift zal slaan. Dit vermindert ook de tussenkomsten van de brandweer om het schip vast te leggen. In noodsituaties kan de brandweer nu gemakkelijker het volledige schip bereiken.

De regelmatige herstellingen aan masten en tuigage kunnen efficiënter worden uitgevoerd met behulp van een hoogwerker of kraan vanaf de kade van het Jan Piersplein. Daarnaast kunnen onderhoudswerken nu gefaseerd plaatsvinden, dankzij de bereikbare ligging.

Als onderdeel van toekomstplannen is er ook het streven om het hoofddek van het schip rolstoeltoegankelijk te maken met behulp van een helling of lift. Dit zou een unieke voorziening zijn, aangezien rolstoeltoegankelijkheid voor dergelijke schepen wereldwijd zeldzaam is. Ook dit voordeel speelt een belangrijke rol in de beslissing om de Mercator op haar huidige ligging te laten liggen.

Met de indiening van de aanvraag bij het Agentschap Onroerend Erfgoed hoopt de stad Oostende dat de nieuwe ligging van de Mercator definitief kan worden gemaakt, zodat het schip optimaal kan worden benut en bewonderd door zowel inwoners als toeristen.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. Bij de intocht van Oostende viel de “Mercator” door zijn ligging steeds “fier” op, nu gaat hij gewoon op in het dok, geen extra aandacht meer voor dit “monument van Oostende” , beschamend jammer!

    Vanop verschillende locaties kon je hem bewonderen van veraf met dank aan zijn mooie versiering, lichtjes, dit gaat volledig verloren gaan langs de kade!

    “Herstel onze Mercator in zijn eer”!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments