zaterdag, juli 27, 2024
spot_imgspot_img

Stad Oostende zet in op minder verloren gelopen kinderen op het strand

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

In een poging om het aantal verloren gelopen kinderen op het strand te verminderen, is de stad Oostende gestart met een initiatief om ouders bewust te maken van het belang van preventieve maatregelen. Het Beachteam, de redders en de strandpolitie werken samen om kinderen te zoeken, tijdelijk op te vangen en te herenigen met hun ouders. Daarnaast wordt het gebruik van verdwaalarmbandjes en verdwaalpalen gestimuleerd.

Het strand van Oostende trekt tijdens de zomerperiode veel bezoekers en toeristen. Niet iedereen is echter op de hoogte van de belangrijke aandachtspunten bij een strandbezoek. Het gebruik van verdwaalarmbandjes voor kinderen en de beperkte zwemtijden in bewaakte zones zijn cruciaal. Om dit probleem aan te pakken, is er preventieve communicatie opgezet in andere provincies, met ondersteuning van de gouverneur van West-Vlaanderen.

Vorig jaar liepen er maar liefst 420 kinderen verloren in Oostende, waarvan slechts 20% een verdwaalarmbandje droeg. Deze bandjes zijn essentieel om ouders snel met hun verloren gelopen kinderen te herenigen. Daarom stimuleert Oostende het gebruik van verdwaalarmbandjes.

Het Beachteam speelt een belangrijke rol in het sensibiliseren van strandgangers en deelt verdwaalarmbandjes uit. Daarnaast kunnen deze bandjes ook verkregen worden bij de redders en in winkels langs de zeedijk. De verdwaalpalen op het strand, voorzien van zeemoji’s, helpen kinderen om de plek van hun ouders terug te vinden.

Bij elke strandingang op het Groeistrand, tussen de Westelijke Strekdam en het Kursaal, zijn er displays waar bezoekers verdwaalarmbandjes kunnen meenemen. Bovendien zijn er borden geplaatst met algemene preventieve boodschappen, waarbij de nadruk wordt gelegd op het gebruik van verdwaalarmbandjes, veilig zwemmen, het schoonhouden van het strand en bescherming tegen hitte. Deze boodschappen worden ondersteund door iconen en zijn ook zichtbaar op het Stationsplein. Om deze boodschappen ook toegankelijk te maken voor anderstalige toeristen, werkt de stad samen met Refu Interim.

Indien er toch kinderen verloren lopen, worden ze tijdelijk opgevangen op een centrale plek op het Groeistrand ter hoogte van de Christinastraat, naast Polé Polé Beach. Deze zone is afgeschermd en biedt schaduwplekken en speelgoed om de kinderen bezig te houden terwijl ze wachten op hun ouders. De kinderen worden geregistreerd en als er een telefoonnummer op het verdwaalarmbandje staat, worden de ouders gecontacteerd.

Het Beachteam ondersteunt de redders bij het zoeken naar verloren gelopen kinderen op het strand en zorgt voor de opvang van de kinderen totdat hun ouders hen komen ophalen. De politie heeft een uitvalsbasis op het strand en biedt ondersteuning bij deze activiteiten. Op drukkere dagen blijven de strandpolitie en een beperkte groep redders ook langer aanwezig op het strand.

Stad Oostende heeft een informatief filmpje gemaakt met handige tips voor een dagje strand met kinderen. Het benadrukt het belang van het gebruik van verdwaalarmbandjes, het oriënteren op basis van de verdwaalpalen en het vertrouwd maken van kinderen met de redders op het strand. De redders, strandpolitie en het Beachteam staan klaar om te helpen als een kind toch verloren loopt.

Wie rekening houdt met deze tips kan zorgeloos genieten van een dagje aan zee!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. Is dat niet de verantwoordelijkheid van de ouders? Wat ik soms allemaal zie op het strand, niet verwonderlijk dat die kinderen verloren lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments