donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Stad Oostende zet in op herbestemming van kerkgebouwen

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende heeft ambitieuze plannen aangekondigd om kerkgebouwen nieuw leven in te blazen. In een nieuw kerkenbeleidsplan worden bestaande kerkgebouwen onder de loep genomen en zullen ze een herbestemming krijgen of een nevenfunctie vervullen.

Een speciale taskforce is opgericht om dit plan te verwezenlijken. De stad wil niet alleen de fysieke staat van de kerkgebouwen evalueren, maar ook de inwoners betrekken bij het proces.

De huidige kerkenbeleidsplannen zijn volledig geanalyseerd, inclusief alle Rooms-Katholieke kerken in Oostende. Ook de Joodse en Anglicaanse/Protestantse geloofsgemeenschappen worden bij het proces betrokken. Een belangrijke volgende stap is het fysiek bezoeken van elke kerk om de mogelijkheden voor herbestemming in kaart te brengen.

De herbestemming van kerkgebouwen biedt niet alleen extra ruimte en mogelijkheden voor de stad, maar zal ook leiden tot budgetbesparingen. Ontwijdde kerken worden niet langer gesubsidieerd, wat jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen euro aan belastinggeld bespaart. Dit geld kan elders in de gemeenschap worden geïnvesteerd.

Oostende telt in totaal 14 Rooms-Katholieke kerken, waarvan de stad er 6 bezit. Sommige van deze kerken hebben al een nieuwe bestemming gekregen, zoals de voormalige Sint-Godelievekerk, die nu dienst doet als orthodoxe kerk. De Anglicaanse Kerk wordt gebruikt als expositieruimte en de Sint-Franciscuskerk is in gebruik genomen door een school.

Het herbestemmen van deze historische gebouwen zal niet alleen zorgen voor een revitalisering van het stadslandschap, maar ook nieuwe kansen bieden voor de diverse gemeenschappen van Oostende.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

3 REACTIES

  1. Ik ben al een tijdje aan het protesteren tegen st.godelievekerk Oostende!
    Enorm geluidsoverlast veel te luid elk uur elk halfuur van de dag vanaf 8u smorgens tot 20u savonds zondagen inbegrepen! Vakanties inbegrepen!
    Dit is niet meer van deze tijd en word niet geaccepteerd van de inwoners errond.
    Hopelijk beginnen ze eraan te werken en zetten ze dat stiller .

  2. Sommigen moeten echt een artikel leren lezen. ‘Ontwijdde kerken worden niet langer gesubsidieerd’ Ze krijgen een ander doel : nachtwinkel, pornozaak, discotheek… dus als je je stoorde aan wat klokken die om het uur slaat ga je nu misschien om de minuut wat anders horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments