vrijdag, mei 24, 2024
spot_imgspot_img

Stad Oostende zet harde aanpak in tegen leegstand en verkrotting

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende gaat eindelijk in strijd tegen langdurige leegstand, verwaarlozing en verkrotting. Recent werden aanslagbiljetten verstuurd naar eigenaars van panden die al meer dan vijf jaar op de inventaris van leegstaande gebouwen staan. Deze aanslagbiljetten brengen hogere belastingen met zich mee, een drastische maatregel om de problemen van leegstand en verkrotting aan te pakken.

De stad Oostende heeft al jaren te kampen met een aanzienlijk aantal panden dat langdurig leegstaat en verwaarloosd wordt. Eigenaars krijgen nu automatisch één jaar vrijstelling om een oplossing te zoeken voor hun leegstaande pand, zonder de verplichting om een bepaald bedrag aan renovatie uit te geven. Na dit jaar kunnen er nog bijkomende vrijstellingen worden aangevraagd, met name voor panden waar grondige renovatiewerken aan de gang zijn.

Schepen van Wonen Kurt Claeys benadrukt het menselijke maar vastberaden karakter van het beleid van de stad. Hij doet een warme oproep aan alle eigenaars om samen met de stad oplossingen te vinden voor deze problemen.

Ondanks deze aanpak zijn er nog steeds panden in de stad die al jarenlang, soms zelfs tot 17 jaar, op de inventaris van leegstand staan. Voor eigenaars die geen actie ondernemen en simpelweg de belastingen betalen, heeft de stad de tarieven na vijf jaar drastisch verhoogd, waarbij het tarief vervijfvoudigd wordt.

De eerste aanslagbiljetten met deze hogere heffingen zijn nu verzonden. De stad benadrukt echter dat deze maatregel niet lichtzinnig genomen wordt. Burgemeester Bart Tommelein wijst op de overlast die deze leegstaande panden met zich meebrengen, niet alleen voor buren en omwonenden, maar ook voor de stad als geheel, omdat ze vuil, ongedierte en criminaliteit aantrekken en de veiligheid in het gedrang brengen.

Hoewel de stad begrip toont voor de uitdagingen waarmee eigenaars geconfronteerd kunnen worden bij het herstellen van hun panden, moedigt ze hen aan om contact op te nemen en samen naar oplossingen te zoeken. Zo kunnen ze bijdragen aan een mooier, aangenamer en veiliger Oostende.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments