vrijdag, mei 24, 2024
spot_imgspot_img

Roken verboden op speelpleinen in Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Als onderdeel van het ‘Generatie Rookvrij’-charter heeft de stad Oostende besloten om een algemeen rookverbod in te voeren op speelpleinen. Met deze maatregel wil de stad kinderen de mogelijkheid bieden om op te groeien in een rookvrije omgeving en het rookgedrag in de komende generaties te verminderen of zelfs volledig uit te bannen.

De stad Oostende ondertekende in mei het ‘Generatie Rookvrij’-charter, waarmee ze zich inzet om kinderen die geboren zijn in 2019 of later op te laten groeien in een rookvrije omgeving. Als onderdeel van dit engagement heeft de stad ervoor gekozen om meer dan zeventig locaties, die voornamelijk bezocht worden door kinderen en jongeren, rookvrij te maken. Hierdoor ontvangt Oostende het label ‘Generatie Rookvrij’. Naast de lopende sensibiliseringscampagnes over roken in aanwezigheid van kinderen bij schoolpoorten, sportfaciliteiten en evenementen georganiseerd door de stad, heeft de stad nu ook besloten om een rookverbod in te voeren op speelpleinen.

Om een rookvrije toekomst te realiseren, is sensibilisering essentieel. Daarnaast is het belangrijk om handhavingsmaatregelen te nemen voor diegenen die niet bereid zijn om de regels na te leven. De stad Oostende hanteert verschillende preventiestrategieën, zoals informeren, sensibiliseren, omgevingsinterventies, regelgeving en begeleiding. Enkele voorbeelden hiervan zijn: het verspreiden van informatie via scholen, training voor medewerkers over het omgaan met mensen die roken in een rookvrije zone, het verwijderen van rookzuilen bij sportfaciliteiten en het instellen van een rookverbod op speelpleinen.

Het rookverbod op speelpleinen wordt concreet opgenomen in de aanpassingen van de stedelijke verordening inzake orde en veiligheid. De volgende bepalingen zullen worden toegevoegd:

  • Het is verboden om te roken of te vapen binnen een straal van vier meter rondom de speeltoestellen op openbare speelpleinen die zijn opgenomen in de stedelijke lijst van speelpleinen met rookverbod.
  • Overtredingen van deze bepaling kunnen worden bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie van maximaal €250 voor volwassen overtreders en maximaal €175 voor minderjarige overtreders van 14 jaar en ouder.

Onderzoek heeft aangetoond dat na elke nieuwe fase van de invoering van bestaande rookverboden (op de werkvloer, in de horeca, enz.) het aantal fatale hartaanvallen is gedaald. Andere voordelen van rookverboden zijn dat ze ook invloed hebben op het roken in omgevingen die moeilijker rookvrij kunnen worden gemaakt, zoals de thuissituatie. Rookverboden helpen om jongeren en jongvolwassenen te ontmoedigen om te beginnen met roken, rokers aan te moedigen om te minderen of te stoppen met roken, en hebben een positieve invloed op het voorkomen van terugval.

De stad Oostende zal deze zomer het rookverbod invoeren. In eerste instantie zal er een overgangsfase zijn waarin mensen nog geen boetes krijgen, maar wel zullen worden gesensibiliseerd en geïnformeerd. Na deze fase zal de handhaving van het rookverbod daadwerkelijk van start gaan. Nog maar eens een extra boete die erbij komt in Oostende.

De stad Oostende zet hiermee een belangrijke stap richting een gezondere en rookvrije omgeving voor kinderen en jongeren, en hoopt andere steden en gemeenten te inspireren om soortgelijke maatregelen te nemen.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

2 REACTIES

  1. Kunnen beter ook eens boetes geven aan die asociale vervuilers, die hun blikjes, koekjes verpakkingen, algemene rommel achterlaten aan de bushaltes ( bovenop elektriciteitskastjes ). 350 euro voor een peuk, maar al die andere troep mag dan maar allemaal?

  2. In plaats van allerlei boetes uit te schrijven voor 30zone ,en dergelijke zouden jullie beter boetes geven en beetje meer controles doen op de die die gans de dagen al het vuil op de straten smijten ,sigaretten roken op speelpleinen ? Ieder volwassen met een beetje verstand weet dat je niet dicht bij kinderen moet roken ,boetes daarvoor is gewoon voor kasje te vullen gelijk jullie 30 zone heeft ook niets met veiligheid te maken je kijkt meer naar je kilometriek ipv naar de baan om niet boven de 30 te komen en veilig dat dat is ,wanneer stoppen jullie met de mensen uit te persen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments