zaterdag, juli 13, 2024
spot_imgspot_img

Restauratie van Fort Napoleon in Oostende begint

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

In Oostende gaat maandag de langverwachte restauratie van start voor Fort Napoleon, een indrukwekkend vijfhoekig torenfort uit 1810 gelegen op de Oosteroever. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in mei 2025 worden voltooid. Gedurende deze periode blijven zowel het fort als de bijbehorende brasserie open voor bezoekers.

Bij de vorige restauratiefase in de jaren tachtig werd gebruikgemaakt van cementmortel. Helaas bleek dat deze cementvariant onvoldoende waterdoorlatend was, waardoor er vocht in de muren terechtkwam. Tijdens het vries- en dooiproces zorgde dit vocht ervoor dat de muren uitzetten en krompen. Het zoute zeeklimaat heeft het monument evenmin gespaard. Door de kristallisatie van zouten uit de zee is het volumeverschil toegenomen, wat heeft geleid tot aanzienlijke scheurvorming in de omwalling.

De restauratie zal nu worden uitgevoerd met behulp van hydraulische kalkmortel voor de buitenring. “Kalkmortel werd historisch gezien ook gebruikt en staat bekend om zijn goede vochtdoorlatendheid, waardoor het metselwerk beter kan drogen dan bij cementmortel”, legt Matthias Francken, directeur van erfgoedstichting Herita, uit. Bovendien zal er op de buitenste ringmuur een zachte vegetatielaag worden aangebracht, een techniek genaamd “soft capping”. Deze vegetatie dient als een natuurlijke bescherming tegen vochtschade en heeft als doel het merendeel van het water vast te houden of te laten verdampen. Daarnaast zullen de binnenmuren lokaal worden herschilderd met kalei en wordt het dak hersteld.

Het restauratieproject van Fort Napoleon wordt uitgevoerd door Herita in samenwerking met Toerisme Oostende, het Agentschap Onroerend Erfgoed, Monument Vandekerckhove en Team van Meer!.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments