donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Renovatie van museumschip Mercator bijna klaar

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende, 27 september 2023 – De Mercator, een belangrijk maritiem erfgoed in Oostende, staat aan de vooravond van voltooiing van haar grootschalige renovatie. De laatste fase van deze restauratie is momenteel in volle gang en belooft nieuw leven in te blazen in dit historische schip zonder enige vorm van overdrijving.

Een opvallende wijziging betreft de vervanging van de vier masten, met specifieke aandacht voor de ra’s aan de voorste mast. Deze ra’s, die de zeilen ondersteunen, waren dringend aan vernieuwing toe. Samuel Lauwers, projectcoördinator bij Toerisme Oostende, verduidelijkt: “Twee van de vier ra’s waren nog vervaardigd uit hout en vertoonden tekenen van slijtage. Om de levensduur van de Mercator te verlengen, kregen we de goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed om de houten ra’s te vervangen door robuuste stalen exemplaren. Deze aanpassing is niet alleen bedoeld om het schip te behouden, maar maakt het tevens klaar voor mogelijke toekomstige zeilavonturen.”

Naast de ra’s ondergaat ook al het touwwerk en de blokken een volledige vernieuwing als onderdeel van dit omvangrijke restauratieproject. De totale kosten van deze renovatiewerken worden geschat op €500.000, waarvoor de stad Oostende financiële ondersteuning ontvangt van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

“We bevinden ons op schema, en als er geen onverwachte complicaties opduiken, hopen we vanaf dinsdag 10 oktober opnieuw bezoekers te kunnen verwelkomen aan boord van de Mercator,” deelde Lauwers mee. “Het is opmerkelijk dat de eerste reserveringen van groepen al binnenkomen.”

De Mercator vertegenwoordigt niet alleen een historisch symbool van Oostende, maar ook een plaats waar Oostendenaars en bezoekers zich verbinden met de rijke maritieme geschiedenis van de stad. Met deze grondige renovatie wordt een belangrijke stap gezet om dit erfgoed te behouden voor toekomstige generaties.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments