donderdag, mei 2, 2024
spot_imgspot_img

Plannen voor Woontorens op Oosteroever liggen juridisch onder vuur

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – De plannen van Bart Versluys om twaalf woontorens te ontwikkelen op Oosteroever in Oostende staan onder juridische druk, maar een bouwverbod lijkt onwaarschijnlijk volgens Versluys en burgemeester Tommelein.

Al een decennium lang bouwt de Groep Versluys in de schaduw van de iconische vuurtoren Lange Nelle aan Oosteroever, wat in de volksmond bekendstaat als het ‘mini-Manhattan’ van Oostende. Maar het terrein achter Oosteroever, bekend als het Vuurtorendok, is de nieuwe locatie van grootse plannen van CEO Bart Versluys. Hij heeft de ambitie om daar mogelijk twaalf gebouwen te realiseren, met een hoogte tot wel 42 verdiepingen. Dat is negen verdiepingen meer dan het Europacentrum, momenteel de hoogste toren in Oostende en aan de hele Belgische kust.

Versluys hoopt dat de bouwwerkzaamheden in het Vuurtorendok binnen twee jaar van start kunnen gaan. Of dat lukt, is echter onzeker, aangezien de plannen steeds meer weerstand ondervinden. Aankomende vrijdag zal de rechtbank van Brugge zich buigen over het verzoek van een groep buurtbewoners voor een milieustakingsvordering, een procedure om duidelijke milieuovertredingen te stoppen.

Johan Vande Lanotte (Vooruit), die burgemeester van Oostende was toen de stad het Vuurtorendok in 2018 als bouwgrond verkocht aan Versluys, waarschuwt voor de mogelijke gevolgen. Hij benadrukt dat het altijd de bedoeling was om in het Vuurtorendok te bouwen. Dit gebied werd jaren geleden aangewezen als stadsontwikkelingsgebied door het Vlaams Gewest, en hoewel sommigen nu beweren dat het een beschermd gebied is, herinnert Vande Lanotte eraan dat er in het verleden al fabrieken stonden.

Vande Lanotte wil geen standpunt innemen over de zaak zelf, maar benadrukt dat als er niet gebouwd kan worden, er gesprekken tussen de stad, het gewest en Versluys moeten plaatsvinden over mogelijke compensaties. Het is duidelijk dat Versluys in dat geval schadevergoedingen zou kunnen eisen.

Het gebied waar de Groep Versluys vijf jaar geleden 21 miljoen euro voor betaalde, heeft nog niet-definitieve plannen voor twaalf woontorens. Deze zouden ruimte bieden aan 1.200 appartementen, een hotel, kantoren, luxeboetieks, restaurants, bars en een ondergrondse parkeergarage. Het project vertegenwoordigt een miljardeninvestering.

Echter, een jaar geleden onthulde het VRT-magazine Pano dat het nabijgelegen Fort Napoleon en de omliggende gebieden, waaronder het Vuurtorendok, beschermd zijn als cultuurhistorisch landschap door een koninklijk besluit uit 1976. Hierdoor geldt er in principe een bouwverbod. Bouwwerkzaamheden mogen alleen starten na goedkeuring van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed en moeten de erfgoedwaarden respecteren.

In oktober diende een groep buurtbewoners een milieustakingsvordering in nadat bleek dat Versluys voorbereidende grondwerken had uitgevoerd in het Vuurtorendok en een hekwerk had geplaatst, zonder de vereiste vergunning. Begin dit jaar beval het parket Versluys om het terrein in de oorspronkelijke staat te herstellen.

Omgevingsadvocaat Stijn Verbist, die de buurtbewoners vertegenwoordigt, betwijfelt of Versluys uiteindelijk de benodigde vergunningen zal verkrijgen. Hij merkte op dat als een hekwerk al op weerstand stuit, het bijzonder moeilijk zal zijn om goedkeuring te krijgen voor een woontoren.

Bij de Groep Versluys zijn ze echter optimistisch over het verkrijgen van vergunningen. Operationeel directeur Peter De Decker benadrukt dat het ondenkbaar is dat er niet gebouwd mag worden in het Vuurtorendok. Hij wijst erop dat het gebied door het Vlaams Gewest is aangewezen als stedelijk ontwikkelingsgebied, wat volgens hem de situatie verduidelijkt en rechtvaardigt. Als de overheid afspraken maakt, moeten die worden gerespecteerd, voegt hij eraan toe.

Ook de stad Oostende, onder leiding van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), benadrukt dat Oosteroever en het Vuurtorendok moeten worden ontwikkeld. Tommelein wijst erop dat als de overheid een bepaald gebied aanwijst als stedelijk ontwikkelingsgebied, dit betekent dat er gebouwd zal worden. In dit geval heeft Versluys al betaald voor het terrein, en de stad is vastbesloten om de ontwikkeling door te laten gaan. De komende tijd zal worden gezocht naar een evenwicht met de agentschappen Onroerend Erfgoed en Natuur en Bos.

bron: Standaard.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

3 REACTIES

  1. Wat een heisa, tegen dat dit project is gebouwd en afgewerkt zijn de heren Versluys, Tommelein en Vandelanotte en ikzelf al allemaal verandert in een potteke as en de helft van Oostende!!! Waarschijnlijk staat het zeiltje tegen dan ook enkele verdiepingen hoger…dus

  2. Als je ziet hoe Europacentrum verloedert (probeer maar eens alle eigenaars te laten overeenkomen) en criminaliteit in/rond het gebouw, vind ik 42 verdiepingen niet verantwoord, en dan de gebouwen zo dicht op elkaar dat je in het ene appartement kan zien wat de overgebuur doet … een natuurgebied is daar meer aangewezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments