zondag, mei 19, 2024
spot_imgspot_img

PFAS vervuiling in de buurt van de luchthaven bewust verzwegen door Stad Oostende?

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Bewoners van de wijk rondom de luchthaven van Oostende werden pas twee jaar na de identificatie van de site als risicozone voor pfas ingelicht over de vervuiling. Dit nieuws kwam als een schok voor de bewoners van de wijk, vooral omdat sommigen al jarenlang groenten en fruit uit hun eigen tuin aten en eieren van hun eigen kippen aten.

De waarschuwing kwam in de vorm van een brief, waarin de bewoners van de wijk werd aangeraden om zelf geteelde groenten en fruit niet langer te eten, evenals eieren van eigen kippen. De bewoners werden ook gevraagd om te voorkomen dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait, en het gebruik van putwater werd afgeraden voor bewoners die in een straal van 500 meter rondom de luchthaven wonen.

Het afsluiten van het speelplein aan de Schoolstraat in Oostende was de meest zichtbare reactie van de autoriteiten op de pfas-verontreiniging. Hoge nadarhekken werden geplaatst om te voorkomen dat kinderen op de schommel of glijbaan zouden spelen en blootgesteld zouden worden aan de vervuiling.

Het onderzoek naar de pfas-vervuiling rondom de luchthaven van Oostende kwam in een stroomversnelling nadat het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht in opspraak kwam vanwege de vervuiling van de grond en het grondwater. Uit onderzoek bleek dat jongeren die in de buurt van het chemiebedrijf wonen trager groeien, wat voor onrust zorgde bij de bewoners van de wijk rondom de luchthaven van Oostende.

De communicatie van de autoriteiten naar de bewoners van de wijk werd vertraagd door een combinatie van late communicatie vanuit de stad Oostende en niet-gehaalde deadlines in het bodemonderzoek door de luchthaven zelf. In juni 2021 werd de luchthaven van Oostende al geïdentificeerd als risicosite voor pfas vanwege de brandweeroefeningen met blusschuim dat pfas bevatte. Toch werden de bewoners pas bijna twee jaar later op de hoogte gesteld.

Het bodemonderzoek, dat werd uitgevoerd door de luchthaven Oostende-Brugge in opdracht van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, liep vertraging op en de resultaten werden elf maanden na de initiële deadline pas ingediend. Dit kwam door de omvang van de luchthaven, de veiligheidsmaatregelen en de weersomstandigheden die soms geen veldwerk toelieten.

De vertraging en de late communicatie van de autoriteiten naar de bewoners van de wijk zorgden voor frustratie en bezorgdheid bij de bewoners. Ze voelden zich niet alleen in de steek gelaten, maar ook onveilig in hun eigen omgeving.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. Ik hoop maar dat daar een rechtzaak van komt en de vervuiler betaalt alle geleden schade. Incluis dringende schoonmaak van de omgeving. De gemeente is de eerste verantwoordelijke om alles te organiseren en compenseren! Tijd dat er komaf gemaakt wordt met onverantwoordelijk bestuur. Altijd klaar om te sanctioneren en de bevolking te irriteren en op kosten te jagen. Maar zelf onaantastbaar! Dit moet stoppen! Iedereen draagt zijn verantwoordelijkheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments