donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Overgangsperiode naar AZ Oostende: “Veiligheid van de patiënten staat voorop”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende – Op 27 oktober gaat een overgangsperiode van start waarbij het zorgaanbod in campus Serruys tijdelijk teruggeschroefd wordt, als onderdeel van de langverwachte fusie tussen AZ Damiaan en het Henri Serruysziekenhuis. Deze samensmelting zal resulteren in het gloednieuwe AZ Oostende, een medische instelling die de zorg in onze stad ingrijpend zal veranderen.

De aankondiging van deze fusie dateert al van 15 oktober 2021, en nu, twee jaar later, staat alles klaar voor de praktische uitvoering. Algemeen directeur Bart De Bock benadrukt dat grondige voorbereidingen zijn getroffen om deze complexe operatie vlot te laten verlopen. Maar wat betekent dit voor de inwoners van Oostende?

Een overgangsfase zal aanvangen op 27 oktober en eindigen op 13 november, met als voornaamste doel de veiligheid van patiënten te waarborgen. Tijdens deze periode zal het zorgaanbod verschuiven van AZ Sint-Jan naar AZ Oostende campus Damiaan. Sabine Gerniers, hoofdarts, legt uit: “We zullen tijdelijk de zorg verzekeren in campus Damiaan. De capaciteit wordt hier fors verhoogd om dat mogelijk te maken en andere ziekenhuizen in West-Vlaanderen staan klaar om bij te springen als dat nodig is.”

Belangrijk is dat vanaf 23 oktober de MUG-dienst alleen nog zal uitrijden vanuit Damiaan. “Het publiek moet weten dat ze dan hier moeten komen voor dringende zorg”, voegt Gerniers eraan toe. Tijdens deze overgangsperiode zullen patiënten die al in Serruys waren opgenomen, worden overgebracht naar Damiaan of andere ziekenhuizen, wat naar schatting zo’n 150 patiënten zal betreffen.

Wat betreft geboortezorg, zullen vanaf 28 oktober alle bevallingen plaatsvinden in Damiaan. De diensten Materniteit, Neonatologie en Pediatrie zullen permanent naar deze campus verhuizen. De expertise in onderwaterbevallingen zal ook behouden blijven in Oostende, met speciale baden die overgebracht zullen worden naar Damiaan.

Het AZ Damiaan heeft al verbouwingen ondergaan om de capaciteit van deze diensten te vergroten. Daarnaast staat de bouw van de Huisartsenwachtpost op het punt van afronding, wat de druk op de spoeddienst zal verlichten.

Vanaf 1 november zal campus Serruys zich voorbereiden op de overslag van functies, en tussen 9 en 13 november zullen de functies weer operationeel zijn. Consultaties zullen naar verwachting al vanaf 6 november mogelijk zijn in campus Serruys.

Dit is echter niet het einde van de veranderingen. Tussen nu en 2025 zal verdere reorganisatie plaatsvinden om beide locaties zo efficiënt mogelijk te organiseren, waarbij acute zorg stapsgewijs naar AZ Oostende campus Damiaan zal verschuiven, terwijl geplande activiteiten grotendeels naar campus Serruys zullen verhuizen.

Deze ingrijpende fusie heeft grote gevolgen voor de Oostendse gezondheidszorg, maar de focus blijft altijd op de veiligheid en zorg voor de patiënten. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen in dit belangrijke proces voor onze stad.

bron: hln.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

5 REACTIES

 1. Went al ki meegemakt met Sint Jozef. Materniteit/pediatrie uut e ziekenhuus wegpakn is deels de ziele wegpakn. Tgoat doar e triestige bedoeninge worden int Serruyse. En e hektischen int Damiaan. Man man man, woa ziej gieder al mee bezig. Ah ja, btw int Damiaan ist direct te betalen hé. Tismodajetwit.

 2. Damiaan failliet zeker
  daardoor dat ze met iedereen fusioneren
  Het is geen fusie is meer overname
  niet iedereen van serruys (artsen , …) mogen verder in de fusie
  Maar daar wordt er niks van gezegd

 3. Na drie uiterst negatieve ervaringen, tot een megaflater van 2 artsen die ze dan nog weigeren te erkennen(!), hoop ik nooit meer binnen te raken in ’t damiaan. Een neurologe zonder enig empathisch gevoel, integendeel ze had duidelijk deugd van t feit dat ze slecht nieuws kon brengen, dan een flater die afgedaan wordt als “t gevolg van een stofje op de scanner”, een ingreep aan mn hart die totaal overbodig leek, een trombose volgend op de hartingreep die totaal verknoeid werd, een vaatchirurg die me monddood wou maken met tranquilizers …. Ja, echt wel, ik kan een boek schrijven over het geklungel daar! Ik ga wel naar Brugge. Maar laat me duidelijk stellen dat ik de verpleging daar wel een warm hart toe draag!

  • Wel ik ook ! In Damiaan zien ze mij nooit meer. Absoluut geen probleem met het personeel wel met ondeskundige dokters !
   Zal ook wel naar Brugge gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments