Om de behoeften van meer dan 700 senioren in Oostende te begrijpen, worden leeftijdsgenoten gevraagd hen te bevragen. Het Ouderenbehoeftenonderzoek van de stad, dat in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel wordt uitgevoerd, gaat verder dan de traditionele onderwerpen zoals zorg en mobiliteit.
Oostende heeft een ouder wordende bevolking. Ongeveer 36 procent van de inwoners is ouder dan 60 jaar, wat hoger is dan in de meeste andere steden en gemeenten. Schepen Natacha Waldmann zegt dat dit komt door de dubbele vergrijzing: naast de eigen vergrijzende bevolking komt er een extra groep ouderen bij die zich na hun pensioen aan zee komen vestigen. Dit brengt uitdagingen met zich mee, maar biedt ook heel wat mogelijkheden, zoals vrijwilligerswerk door actieve ouderen.
Het Ouderenbehoeftenonderzoek werd in 2014 voor het eerst uitgevoerd in Oostende en is een samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en de Seniorenadviesraad Oostende. Het onderzoek bevat een breed scala aan onderwerpen, zoals wonen, vrijetijdsbesteding, mobiliteit, gezondheid, buurtbetrokkenheid en bereidheid tot vrijwilligerswerk. Het doel van het onderzoek is om te begrijpen hoe het ouder worden van invloed is op alle aspecten van het leven en om ervoor te zorgen dat de stad leeftijdsvriendelijk blijft.
Wat dit onderzoek uniek maakt, is de methode: het zijn ouderen die andere ouderen bevragen. Vrijwilligers uit de doelgroep worden opgeleid tot enquêteur en gaan daarna langs bij mensen uit de steekproef. Dit zorgt niet alleen voor cijfermateriaal, maar ook voor betrokkenheid vanuit de doelgroep zelf. Zowel de seniorenadviesraad, diverse seniorenverenigingen als individuele senioren zullen meegenomen worden in het verhaal. Dit maakt de resultaten zeer relevant voor de verdere ontwikkeling van een leeftijdsvriendelijk Oostende.
Oostende is van plan om de resultaten van het onderzoek te gebruiken om hun dienstverlening te verbeteren en hun stad beter aan te passen aan de behoeften van de ouderen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van diensten zoals huisbezoeken of meer aangepaste woonmogelijkheden voor senioren.
Goed initiatief, maar zal het geluisterd zijn ?