vrijdag, mei 17, 2024
spot_imgspot_img

Oostendenaar krijgt zware boete van 112.500 euro voor verwaarloosde boerderij in achtertuin

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende – Het verhaal van Anthony Deketelaere uit Oostende, die jaarlijks een boete van maar liefst 112.500 euro moet betalen voor een verwaarloosde boerderij in zijn achtertuin, roept heel wat vragen op en werpt een kritische blik op het beleid rond verwaarloosde gebouwen in de stad.

Het bouwwerk in kwestie, Een oude boerderij waarvan de muren en dakgebinte reeds zijn aangepakt, heeft een diepe sentimentele waarde voor Anthony. Voor hem vertegenwoordigt het zijn kindertijd en een stukje van zijn familiegeschiedenis. Het feit dat zijn vader daar is geboren, maakt deze bouwval extra bijzonder voor hem. Anthony werkt bijna dagelijks aan de boerderij om verdere boetes te vermijden, maar de recente boete van 112.500 euro heeft hem diep geraakt.

Dit is een van de laatste boerderijen in het Westerkwartier. En dat dit stukje Oostends erfgoed zou eigenlijk niet verloren mogen gaan

De schepen van Wonen in Oostende, Kurt Claeys, verdedigt de beslissing van de stad om deze zware boete op te leggen. Volgens Claeys stond het pand al sinds 2016 op de lijst van verwaarloosde gebouwen en zijn er geen bezwaren ingediend door Anthony om het te renoveren. Hij benadrukt dat het hier niet om een klein tuinhuisje gaat, maar om een gigantische oude boerderij. Het verleden heeft aangetoond dat zulke boetes de enige manier zijn om eigenaren die nalaten hun panden te onderhouden, tot actie te dwingen.

De politieke discussie over deze kwestie is echter verdeeld. De oppositie in Oostende vindt de hoogte van de boete tragisch en wijst op mogelijke rechtsonzekerheid door regelmatige aanpassingen in de wetgeving. Ze suggereren dat de stad vooral op deze inkomsten rekent.

Zelf heeft hij ondertussen al veel tijd, moeite en geld gestoken in de renovatie van zijn gebouw zoals je in de video kunt zien.

Anthony, aan wie al zo’n 50.000 euro aan boetes is opgelegd, ziet de hoge boete als contraproductief en zelfs als afpersing. Hij blijft vastberaden om de boerderij te renoveren, zelfs als dat betekent dat hij zijn huis moet verhuren om de boete te kunnen betalen.

Dit verhaal werpt een kritische blik op het beleid rond verwaarloosde gebouwen in Oostende. Wat is de juiste balans tussen het behoud van erfgoed en het dwingen van eigenaren tot actie? Het lot van deze oude boerderij, met zijn oude perelaars, blijft een discussiepunt in de stad Oostende.

De vraag blijft: is deze zware boete gerechtvaardigd of moet het beleid rond verwaarloosde gebouwen heroverwogen worden? Volg Het Ostends Nieuws voor de laatste updates en discussies over dit onderwerp.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments