vrijdag, mei 24, 2024
spot_imgspot_img

Oostende vraagt bewoners mee te werken om het zwerfvuil te vermijden

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Met de zomermaanden in volle gang, kampt de stad Oostende met een toename van zwerfvuil. Om deze problematiek aan te pakken, roept de stad de inwoners op om vuilniszakken niet te vroeg buiten te zetten en gebruik te maken van de aangeboden alternatieven, zoals afvalbakken, afvalstraten en compostpaviljoens.

De teams van de afdeling Openbaar Domein zetten zich in om de straten schoon te houden. Na elke ophaalronde wordt er gecontroleerd op achtergebleven afval. Tijdens de zomermaanden worden extra teams ingezet om de openbare vuilnisbakken sneller en regelmatiger te legen.

Aandacht voor huisvuil

Om het afval efficiënt op te halen, wordt er gebruik gemaakt van een afvalkalender. Tijdens de zomermaanden neemt de bevolking van Oostende aanzienlijk toe door de aanwezigheid van toeristen en tweedeverblijvers, wat leidt tot een grotere hoeveelheid afval. Dit trekt ook meeuwen aan, die zich hebben gespecialiseerd in het openpikken van huisvuilzakken. De stad Oostende benadrukt daarom het belang van het naleven van de afspraken.

Helaas komt het nog te vaak voor dat mensen hun afval de avond ervoor of zelfs eerder buitenzetten. Dit resulteert in los afval op straat, dat door wind of dieren zoals katten en meeuwen wordt verspreid.

Gebruik van alternatieven

“Het is van groot belang dat meeuwen zo min mogelijk toegang hebben tot afval. Daarom werken we aan een nieuw contract met de afvalophalers, zodat het afval in de toekomst sneller wordt opgehaald dan nu het geval is. Preventie is uiteraard altijd beter dan genezen. Daarom roep ik iedereen op om zoveel mogelijk gebruik te maken van de afvalstraten, compostpaviljoens en afvalbakken voor het aanbieden van huishoudelijk afval”, aldus Björn Anseeuw, schepen van Openbaar Domein.

Naast de geboden alternatieven en sensibiliseringsacties zet de stad ook in op handhaving. Maxim Donck, schepen van Handhaving, benadrukt het belang van controles. Dagelijks worden er controles uitgevoerd door gemeenschapswachten, gemeentelijke vaststellers en de lokale politie, zowel tijdens de week als op zon- en feestdagen en buiten kantooruren. Specifieke avondacties worden gehouden om vroegtijdig buitengeplaatst afval te controleren en er wordt extra aandacht besteed aan hotspots zoals afvalstraten.

Dit jaar zijn er al 770 overtredingen vastgesteld, waaronder het bevuilen van afvalstraten, het foutief aanbieden en/of buiten plaatsen van restafval, PMD, papier en karton, en het niet correct afsluiten van afvalcontainers. De overtreders ontvangen een duidelijk signaal en alle inspanningen van de inwoners, tweedeverblijvers en stadsdiensten om Oostende schoon te houden, worden op deze manier ondersteund. “We kiezen voor een beleid waarbij we zowel sensibiliseren als controleren. Regels hebben geen zin als ze niet worden gehandhaafd”, besluit de schepen.

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. Dus omdat ze het zelf niet kunnen oplossen, wat Anseeuw nochthans voor de verkiezingen had beloofd, moeten de burgers het nu maar doen.

    Arm stadsbestuur van Oostende!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments