zondag, april 21, 2024
spot_imgspot_img

Oostende investeert in de toekomst van museumschip Mercator

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het beroemde museumschip Mercator ligt momenteel op zijn nieuwe locatie tegen de kade van het Jan Piersplein in Oostende. De verplaatsing van het schip was nodig om werken uit te voeren aan de masten. Het schip is gesloten voor publiek van 1 tot en met 7 mei om de werken veilig te kunnen uitvoeren.

Een gespecialiseerde firma zal begin mei de ra’s en de bomen verwijderen, zodat in het voorjaar van 2024 nieuwe stalen ra’s kunnen worden geïnstalleerd.

De renovatie is een slimme keuze gebleken, omdat er is gekozen voor stalen ra’s in plaats van houten ra’s, waardoor de levensduur van het schip wordt verlengd van 20 naar 50 jaar. De stalen ra’s zien er exact hetzelfde uit als de huidige houten ra’s en zijn goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De stalen ra’s zijn ook perfect inzetbaar om het schip onder zeil te brengen, mocht dit ooit opnieuw gebeuren.

De renovatie omvat de bovenmarsra, bramra, grote boom, grotegaffel, bezaanboom, bezaangaffel en de bramsteng, evenals het volledige touwwerk met blokken. De stad Oostende heeft 500.000 euro uitgetrokken voor deze werken, waarvoor ze steun krijgt van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

De Mercator is een beschermd monument en het bekendste schip van België. Het schip trekt elk jaar meer dan zeventigduizend bezoekers en is een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Oostende. De renovatie van de masten en het touwwerk zal ervoor zorgen dat het museumschip Mercator ook in de toekomst kan blijven schitteren en bezoekers kan blijven verwelkomen.

Hoewel de renovatie van het museumschip Mercator een belangrijke investering is voor de stad, zijn er toch enkele kritische kanttekeningen te maken. Het valt namelijk op dat er weinig wordt geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van het schip en zijn museale functie. Hoewel de Mercator een belangrijk onderdeel is van het culturele erfgoed van Oostende, lijkt er weinig aandacht te zijn voor vernieuwing en verandering. De stad zou kunnen overwegen om meer te investeren in interactieve tentoonstellingen of andere vernieuwende initiatieven om het museumschip aantrekkelijker te maken voor een breder publiek.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments