maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Oostende en andere kustgemeenten ervaren een afkoeling op de vastgoedmarkt: 14% minder transacties

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Na een aantal jaren waarin vastgoedprijzen aan de kust de pan uitrezen, lijkt de storm op de huizenmarkt eindelijk te gaan liggen. Uit de recente Kustbarometer van notarisfederatie Fednot blijkt dat het aantal vastgoedtransacties aan de kust in 2022 met 14,3% is gedaald, een veel sterkere daling dan in de rest van het land.

Terwijl het aantal transacties in Vlaanderen in 2022 slechts met 2% daalde ten opzichte van het voorgaande jaar, onderscheidt de kustregio zich met een veel snellere afname. Dit is een opvallende verandering ten opzichte van voorgaande jaren, aangezien er in 2021 nog een stijging van 15,8% in het aantal transacties aan de kust werd genoteerd in vergelijking met 2020. “De piek als gevolg van de coronacrisis was niet langer merkbaar in 2022”, verklaart notaris Bart van Opstal. “Deze trend zet zich ook dit jaar voort, aangezien er in de eerste drie maanden van 2023 opnieuw een daling van 14% is waargenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2022.”

Stabilisatie na de storm De prijzen van appartementen aan de kust bleven vrijwel stabiel in vergelijking met 2021. Gemiddeld werd er €295.124 betaald voor een appartement. De prijs van een dijkappartement daalde met 4,9% in één jaar en bedroeg gemiddeld €347.580. Na jaren van sterke prijsstijgingen neemt de koorts op de vastgoedmarkt aan de kust af. De notarisfederatie merkt echter op dat er twee verschillende trends zichtbaar zijn: “Bestaand vastgoed werd iets goedkoper (-1%) terwijl de prijzen van nieuwbouw nog steeds stijgen (+1,8%).”

Recordbedrag Hoewel het aantal transacties in de meeste kustgemeenten daalde, was er een groei van 13,6% te zien in Westende. Appartementen waren hier namelijk het meest betaalbaar langs de hele kustlijn, met een gemiddelde prijs van €167.630.

Knokke, Koksijde en Oostende blijven de hoogste vastgoedopbrengsten genereren en zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van alle vastgoedtransacties aan de kust. Toch was ook hier de vastgoedmarkt aanzienlijk rustiger, met een daling van respectievelijk 21,5% en 20,3% in Knokke en Koksijde. “Deze afname in Koksijde en Knokke volgde op sterke prijsstijgingen in 2021”, aldus Van Opstal.

Kopers in Knokke betaalden gemiddeld €650.000, wat een recordbedrag was. Ook in Heist kostte een appartement voor het eerst gemiddeld meer dan €400.000. Knokke en Heist waren vorig jaar dan ook de duurste kustgemeenten.

bron: trends.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments