woensdag, juni 12, 2024
spot_imgspot_img

Oostende eert de legendarische kunstenaar James Ensor met een negen maanden durend stadsfestival vol exposities, evenementen en culinaire ervaringen.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende, onze stad aan de zee, staat volgend jaar negen maanden lang in het teken van de beroemde kunstenaar James Ensor. Dit stadsfestival, dat begint op 16 december, belooft een eerbetoon te zijn aan het leven en werk van Ensor met een scala aan evenementen en activiteiten voor alle Oostendenaars.

De ruggengraat van het festival wordt gevormd door zes tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad, waaronder Mu.ZEE, het James Ensorhuis, Fort Napoleon en de Venetiaanse Gaanderijen. Het James Ensorhuis speelt een centrale rol met drie exposities, waaronder een die zich richt op alle zelfportretten van de Oostendenaar.

Een andere tentoonstelling concentreert zich op Ensor’s beroemdste werk, ‘De intrede van Christus in Brussel in 1889’, dat sinds 1987 deel uitmaakt van de collectie van het Getty Museum in Los Angeles. Gelukkig bevindt zich in het Ensorhuis een kopie op ware grootte, en een speciale zomerexpo zal diepgaande inzichten bieden in de vele opmerkelijke details van dit meesterwerk.

In de tweede helft van het jaar staat de tentoonstelling ‘Satire, Parodie, Pastiche’ op het programma, waarbij de nadruk ligt op het gebruik van karikaturen en humor in Ensor’s werk. Daarnaast is er de expo ‘Rose, Rose à mes yeux’, gewijd aan stillevens geschilderd door de meester. Voor de jongere generatie is er in Fort Napoleon een kindvriendelijke doe-expo genaamd ‘Grote kunst voor kleine kenners’ van Thaïs Vanderheyden, bekend van de Spiekpietjes. Strandgangers kunnen ook genieten van ‘Oostende, Ensors denkbeeldige paradijs’ in de Venetiaanse Gaanderijen.

Het Ensorjaar gaat echter verder dan alleen maar museale tentoonstellingen; er staan ongeveer honderd activiteiten op het programma. Naast deze evenementen zijn er nog twintig andere exposities met diverse invalshoeken. Kunstgalerijen in de stad organiseren initiatieven en het bekende streetartfestival Chrystal Ship zal doordrenkt zijn van de Ensor-sfeer. Bovendien kunnen inwoners en bezoekers zich verheugen op muziek, theater, literatuur en gerechten die de geest van Ensor weerspiegelen.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments