donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Oostende biedt meer ruimte voor terrassen dan ooit tevoren

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

De eerste zonnestralen van de lente hebben lang op zich laten wachten, maar sinds afgelopen weekend schijnt de zon volop en genieten steeds meer mensen van een drankje op een terras.

In Oostende is er meer ruimte voor terrassen dan voorheen, omdat meer dan de helft van de ‘coronaterrassen’ zijn blijven staan na de pandemie. Vorig jaar werden er 125 aanvragen ingediend en ook voor dit jaar zijn er al enkele extra terrassen goedgekeurd.

Volgens Björn Anseeuw, schepen van Openbaar Domein, hoeven uitbaters voortaan niet meer elk jaar opnieuw hun terras aan te vragen. “De stad faciliteert ondernemers en die focus was nieuw”, zegt hij. Bij het begin van de legislatuur werden de terrastarieven verlaagd en de pandemie bracht de speciale coronaterrassen met zich mee. Recent werden de prijzen aangepast aan de index. “Men kan voortaan voor elke dag van het jaar een terras aanvragen, terwijl het vroeger alleen in de zomer of het hele jaar door kon”, aldus Anseeuw.

De nieuwe regeling betekent dat het moment waarop terrassen verschijnen, veel meer afhangt van de uitbater. Die kan ook aangeven of hij het terras automatisch wil verlengen, waardoor de aanvraag niet elk jaar opnieuw moet worden behandeld. “We merken dat met minder aanvragen meer terrassen worden geplaatst. De regel is dat we ‘ja’ zeggen op aanvragen en als dat om de een of andere reden niet mogelijk is, we met de ondernemer nagaan hoe het wel kan. We faciliteren”, zegt Anseeuw.

De verordening is ook aangepast, zodat grotere terrassen kunnen worden geplaatst. Dat is een gevolg van de coronaperiode, waarin is gebleken dat er meer ruimte was voor terrassen zonder dat die hinderden. In 2020 en 2021 werden er 240 aanvragen ingediend voor gratis coronaterrassen. “Dat was meestal een uitbreiding van het bestaande terras”, legt de schepen uit. “De gratis uitbreiding stopte begin 2022 en vorig jaar kregen we 125 aanvragen voor een totale oppervlakte van 3.000 vierkante meter. Het grootste deel ging om uitbaters die hun uitbreiding wilden behouden en ervoor wilden betalen.”

Volgens Anseeuw heeft de stad zelden een aanvraag moeten weigeren. Dat gebeurde voor de coronaterrassen slechts in twee van de 240 gevallen en dan bleek dat het om veiligheidsredenen niet mogelijk was. “Onze mindset is om ondernemerschap zoveel mogelijk kansen te geven”, zegt hij.

Hoewel de Kapucijnenstraat tussen Langestraat en Hofstraat een ’terrasstraat’ blijft en definitief een voetgangerszone is geworden, zijn er geen plannen voor andere terrasstraten.

bron: KW.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments