donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Nieuwe ontwikkeling in het omstreden dossier rond Dikke Mathille: Stadsbestuur Oostende beslist tot herplaatsing van beeld

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende -Het Oostendse schepencollege een besluit genomen dat veel inwoners van Oostende zal interesseren. Ze hebben besloten om het beeld van Dikke Mathille te verplaatsen naar de sokkel aan het Kursaal. Deze beslissing komt opvallend snel na de recente gemeenteraad waarin werd beloofd dat elke Oostendenaar zijn mening kon geven over dit onderwerp. “We moesten deze beslissing nemen om de procedure op te starten,” aldus schepen Björn Anseeuw.

Al enige tijd is er veel tumult rond het beeld van Georges Grard genaamd ‘Dikke Mathille’. De stad Oostende heeft plannen om dit beeld van de waterpartij in de Leopold II-laan te verplaatsen naar de sokkel aan de zeezijde van het Kursaal. In juli kondigde de stad aan dat ze een aanvraag had ingediend om het beeld, na restauratie, weer op de oorspronkelijke locatie bij het Kursaal te plaatsen.

Vorige maand publiceerde De Zeewacht plannen voor een nieuw beeld dat sterk leek op ‘Dikke Mathille’. De stad blijft echter volhouden dat beide dossiers niets met elkaar te maken hebben. Dit werd ook duidelijk tijdens de gemeenteraad waar vragen over het verplaatsen van het beeld werden beantwoord door Björn Anseeuw (N-VA), verantwoordelijk voor de NV EKO (Kursaal) en het stadspatrimonium. Vragen over het nieuwe beeld van de Nederlandse kunstenaar Femmy Otten werden behandeld door Bart Plasschaert (CD&V).

De meest recente ontwikkeling toont aan dat het schepencollege slechts vier dagen na de gemeenteraad een nieuwe stap heeft gezet. Ze hebben de principiële goedkeuring gegeven voor de terugplaatsing van ‘De Zee’ naar het Kursaal en hebben ook de verplaatsingsprocedure principieel goedgekeurd. Deze beslissing heeft geen specifieke voorwaarden en verwijst niet naar het inwinnen van adviezen of inspraak.

Schepen Björn Anseeuw licht toe: “Met de beslissing van vrijdag kunnen we het beeld niet verplaatsen. Dit is de eerste formele stap in de hele procedure. De volgende stap is dat het Agentschap Onroerend Erfgoed een nota zal opstellen voor de minister. Daarna zal het dossier terugkeren naar de stad en zullen alle belanghebbenden de kans krijgen om hun mening te uiten. Deze procedure zal geruime tijd in beslag nemen, langer dan de restauratie van het beeld zelf. Er is ook een misverstand dat de verplaatsing geld zal kosten, maar het beeld moest toch verwijderd worden voor restauratie, aangezien het na 70 jaar restauratie nodig heeft.”

bron: kw.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

4 REACTIES

  1. Waarom???? Iedereen die van Oostende houdt weet wie Dikke Mathille is en waar ze ligt. Een zalig herkenningspunt om af te spreken. En waar ze nu zou komen zal dit prachtige uithangbord van Oostende compleet uit het zicht zitten/liggen…. Laat dat meiske toch gerust. Een hevige liefhebber van Oostende 😉

  2. Arm Oostende,totaal verloederde stad en ook het openbaar domein.Zie het totaal verwaarloosde Maria Hendrikapark.
    Alleen de oosteroever is belangrijk wat denk je wel liberalen en de NVA wat kun je daar van verwachten.

  3. En dikke Mathille moet weer naar haar mooie plaats na restauratie terug komen te liggen
    Wij Ostendenaers willen niet dat heel Oostende veranderd wij willen dat onze monumenten bescherming krijgen zoals het hoort bij deze badplaats want er zijn nu al vele dingen veranderd door een slecht doordacht beleid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments