donderdag, juni 13, 2024
spot_imgspot_img

Mooimakers lanceert nationale zwerfvuilactie in Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Gisteren is Mooimakers gestart met een nationale zwerfvuilactie in Oostende. De stad Oostende staat achter deze campagne en streeft naar netheid als prioriteit. De crew van Mooimakers zal gedurende de zomer mensen aansporen om het proper te houden.

Op een speciale peukenbakfiets, te voet langs de promenade en af en toe zelfs op het strand: Mooimakers zal op verschillende manieren actie ondernemen tegen zwerfvuil.

Jaarlijks belanden er maar liefst 4.500 miljard sigarettenpeuken in het milieu. Dit kleine zwerfvuil veroorzaakt een grote milieuproblematiek. Uit een onderzoek van Mooimakers blijkt dat 83% van de Vlamingen zich ergert aan sigarettenpeuken op straat. Naast sensibilisering, zal OVAM deze zomer ook inzetten op handhaving van zwerfvuil. Anonieme zwerfvuilhandhavers hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van een peuk, een blikje of ander afval op straat.

Er bestaat geen eenvoudige oplossing voor dit probleem, maar steden en Mooimakers zetten zich al in voor de nodige inspanningen. De oplossingen zijn divers: enerzijds kunnen boetes worden opgelegd, anderzijds is er behoefte aan meer asbakken om peuken in weg te gooien. De gevolgen van het onjuist weggooien van peuken zijn zorgwekkend, zoals ook door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt vastgesteld. De microplastics uit de filters van sigaretten belanden in de maag van dieren en in vogelnestjes.

Mooimakers zal met een ‘peukenbakfiets’ langs de Belgische kust trekken. Mensen kunnen hun peuken kwijt in de bakfiets en krijgen een zaka

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments