zondag, april 21, 2024
spot_imgspot_img

MINDER TOERISTEN AAN DE KUST: Wat betekent dit voor Oostende?

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het zomerseizoen aan de Belgische kust kent dit jaar een wisselvallig verloop, met een opmerkelijke daling in het aantal overnachtingen en dagtoeristen. Oostende, als levendige kuststad, ontkomt niet aan deze trend die door heel de kustlijn voelbaar is.

Volgens cijfers van Westtoer daalde het aantal boekingen van overnachtingen met 8% in vergelijking met vorig jaar, en ook dagtoeristen lieten zich minder vaak zien, met een daling van zo’n 15%.

Het is niet alleen Oostende, maar de hele kustgemeenschap die zich afvraagt wat deze afname in toeristische activiteit betekent voor de lokale economie. De gemiddelde bezettingsgraad van hotels in juli en augustus was ongeveer 75%, een daling van 7% ten opzichte van 2022. Deze cijfers roepen vragen op over de veerkracht van de toeristische sector in de stad en de bredere regio.

Opmerkelijk is de grotere interesse van vakantiegangers uit buurlanden, vooral Duitse verblijfstoeristen, die 15% van alle toeristische overnachtingen vertegenwoordigen. Dit is een bemoedigend teken te midden van de uitdagingen waar de toeristische industrie momenteel voor staat.

De kampeersector aan de Kust heeft over het algemeen een solide zomerseizoen achter de rug, maar werd eveneens getroffen door het onvoorspelbare weer. Veel vakantiegangers kozen ervoor om eerder naar huis te gaan of hun verblijf te annuleren vanwege de weersomstandigheden.

Toch zijn er lichtpuntjes, aangezien campings aangeven dat buitenlandse vakantiegangers uit Duitsland, Nederland en het Groothertogdom Luxemburg een aanzienlijke belangstelling tonen.

Terwijl de zomer ten einde loopt, werpen deze cijfers vragen op over de veerkracht en diversificatie van de toeristische sector in Oostende. De stad staat voor de uitdaging om manieren te vinden om niet alleen afhankelijk te zijn van seizoensgebonden toerisme, maar ook om in te zetten op het bevorderen van andere economische sectoren en het aanpakken van de sociale uitdagingen die in de stad spelen.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

3 REACTIES

  1. wavlief,waar halen jullie die sijfers en data,als professioneel schoonmaakbedrijf kan ik u verzekeren dat die cijfers niet kloppen,hebben jullie ook de cijfers ingecalculeerd van de vakantie appartementen
    die per week verhuurd worden,,zowel in de officiele als niet officiele verhuring van appartementen,gelieve een consequente en volledige analyse van jullie cijfers openbaar te maken,
    ik kan unverzekeren ,aan de goeveelheid huishoudelijk afval die deze zomer in de straten klaarstont voor ophaling was dit heel evenredig dan de voor vije jaren,dus een klein beetje nuance in jullie bericht veving

    mvg

  2. Jaar na jaar gaat het toerisme in Oostende verminderen.Wie durft er s’avonds nog buiten komen.Criminaliteit,drugs,diefstallen en lawaaioverlast.Passeer eens s’avonds op de Torhoutsesteenweg ter hoogte van fietshandelaar De Grijse dan zul je wel begrijpen wat ik bedoel.Eigen volk wordt er gewoon weggepest.😡😡

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments