Oostende staat van 1 tot 4 juni volledig in het teken van maritiem erfgoed. Tijdens de 22e editie van Oostende Voor Anker valt er van alles te beleven in de dokken en op de kaaien. Met maar liefst 150 inschrijvingen was de belangstelling voor het evenement groter dan ooit. Dit jaar staan de Venetiaanse scheepswerven centraal.
In het Mercatordok zullen enkele authentieke gondels aanmeren. Deze bijzondere boten, die in de 18e eeuw werden gebruikt door kooplieden en werklieden, zullen niet alleen te bewonderen zijn, maar ook door de dokken varen. Hubert Rubbens, bedenker van het maritieme feest en tegenwoordig curator bij Toerisme Oostende, legt uit: “We tonen ook alle ambachten die nodig zijn om deze schepen te maken.”
Dit jaar zullen er geen schepen liggen aangemeerd aan de diepwaterkaai in de haven achter het station. Deze zone wordt namelijk volop benut door schepen die werkzaam zijn voor de windmolens. De grotere schepen krijgen een plek toegewezen in het Montgomerydok, waar voor het eerst tweemasters en driemasters zullen aanmeren. Overal worden ook pontons geplaatst om het gemakkelijk te maken voor bezoekers om aan boord te gaan.
Voor het eerst neemt ook De Blauwe Cluster deel aan het evenement. Deze groep bedrijven en organisaties, actief in de blauwe economie van windmolens en duurzame energie, zal een plek krijgen op het Jan Piersplein.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel tijdens Oostende Voor Anker. Rubbens benadrukt het belang van het behoud en de promotie van maritiem erfgoed, maar ook van het kijken naar de toekomst en het verkennen van duurzame mogelijkheden op zee.
Zowel op het water als aan land strekken de activiteiten zich uit van het Jan Piersplein tot aan de Montgomerykaai. Zo wordt er een defensiedorp opgebouwd door de Belgische en Nederlandse marine, met onder andere een duiktank, een klimtoren en 3D-brillen om de ervaring van een schip te beleven.
In het Mercatordok zullen maar liefst 130 schepen te bezichtigen zijn. “Voor deze editie hebben we het aantal schepen vastgesteld op 150”, aldus de curator. De schepen zullen langs de kade en pontons worden afgemeerd, soms zelfs vijf naast elkaar. Het is belangrijk dat het zowel voor schippers als bezoekers aangenaam blijft. Op het Sint-Petrus- en Paulusplein staan verschillende ambachten centraal.
De Visserskaai is verkeersvrij langs de kant van de kades/viskraampjes. Op de Visserskaai kan je enkel de stad uitrijden. De organisatoren raden aan om zoveel mogelijk met openbaar vervoer, te voet of per fiets te komen. De eerste schepen komen aan op dinsdag 30 mei. Het festival vindt plaats van donderdag 1 tot en met zondag 4 juni. Meer informatie op www.oostendevooranker.be/nl.