zaterdag, juli 13, 2024
spot_imgspot_img

Jongeren in Oostende vanaf 14 jaar kunnen alternatieve straf krijgen voor overlast

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Jongeren in Oostende die verantwoordelijk zijn voor overlast, kunnen nu al vanaf 14 jaar in aanmerking komen voor een alternatieve straf in plaats van een GAS-boete. Tot nu toe was deze optie enkel beschikbaar voor jongeren boven de 16 jaar die de veroorzaakte schade wilden herstellen. Aangezien veel overtreders jonger zijn dan 16, wordt de leeftijdsgrens verlaagd.

Het Undo-project, dat een jaar geleden in Oostende werd gelanceerd, biedt minderjarigen de mogelijkheid om een GAS-boete van 175 euro te vermijden door een alternatieve straf te accepteren.

De alternatieve straf kan bijvoorbeeld bestaan uit het schrijven van een werkstuk over de overtreding of het meehelpen in een ontmoetingscentrum, bij de strandreddingsdienst, groendienst of reinigingsdienst, afhankelijk van de aard van de overtreding.

“Uit onze waarnemingen bleek dat bijna een derde van de overtreders tussen de 14 en 16 jaar oud was”, zegt schepen Maxim Donck (N-VA). “Als drie jongeren allemaal een sigarettenpeuk op de grond gooien en slechts één jonger is dan zestien, dan krijgt die jongere niet de kans om voor een alternatieve straf te kiezen. We hebben de procedure getest tot 16 jaar en nu verlagen we de leeftijdsgrens naar het wettelijke minimum van 14 jaar.”

Ongeveer één op de vijf ouders kiest ervoor om hun kinderen een alternatieve straf op te leggen. Zo is er een jongere die een dag lang de afwas heeft gedaan bij het ontmoetingscentrum en nu als jobstudent werkt deze zomer. Aan de andere kant zijn er ook veel ouders die ervoor kiezen om hun kinderen dit traject niet te laten volgen. In dat geval blijft de GAS-boete van 175 euro als een stok achter de deur hangen. Het hoofddoel is om overlast te voorkomen, waarbij de boete als een afschrikmiddel fungeert,” aldus Donck.

In het afgelopen jaar heeft de stad ongeveer 60 overtredingen van minderjarigen vastgesteld. Ongeveer een derde van de jongeren boven de 16 jaar koos voor de alternatieve straf. Dit jaar zijn er al 133 jongeren betrapt, maar slechts 21 van hen kozen voor de herstelprestatie in plaats van de GAS-boete.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments