donderdag, april 25, 2024
spot_imgspot_img

Iconische Oostendse boekhandel Corman verhuist naar ruimere locatie: “Emotioneel moeilijk om te vertrekken… Maar we hebben geen andere keuze”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Het mekka voor boekenliefhebbers in Oostende zal volgende week al verhuizen. Corman, de laatste onafhankelijke boekhandel van de stad, krijgt op de nieuwe locatie meer ruimte om haar collecties uit te breiden en lezingen te organiseren.

“We zullen de band met deze plek en de unieke sfeer missen, maar we nemen de ziel van Corman mee naar de nieuwe plaats”, zegt eigenares Valérie Kemp aan hln.be, die uitlegt waarom ze verhuizen. Ook wordt er een boekenuitverkoop aangekondigd.

De geschiedenis van boekhandel Corman gaat zelfs terug tot 1926. Oprichter Mathieu Corman creëerde een zaak waar vele boekenliefhebbers hun hart konden ophalen. “Wat de originele zaak zo bijzonder maakte – en dat herinneren veel oudere Oostendenaars zich nog goed – was de grote winkel met ingang aan de Adolf Buylstraat,” vertelt Isabelle Paulus, die al tien jaar in de boekhandel werkt.

“Er waren prachtige karikaturen te zien van dezelfde tekenaar die ook het logo van de boekhandel heeft ontworpen. Daarnaast was er een aparte ingang aan de Madridstraat voor de pocketafdeling. Corman zelf was journalist en auteur, maar ook een avonturier. Hij reed met zijn motorfiets zowel naar Spanje als Moskou om boeken te halen. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werkte hij ook als journalist, samen met onder andere Hemingway. Er bestaat een foto van de twee samen in de loopgraven. Hij was dus zeker een opmerkelijk figuur,” aldus Isabelle Paulus.

Als derde kind In 1996 opende Oostendenaar Michel Kemp boekhandel New Corman, een nieuwe onafhankelijke zaak, in de Witte Nonnenstraat. Michel’s vader werkte eerder als boekhouder voor de familie Corman en zorgde ook voor de zoon van Corman. Michel overleed in 2019, maar intussen staat zijn dochter Valérie al enkele jaren aan het roer van New Corman. “Ik zeg vaak dat de boekhandel Michels derde kind was, en hij zou erg blij zijn dat een van zijn kinderen voor zijn ‘derde kind’ zorgt,” vervolgt Isabelle.

Corman staat bekend als de ‘snuffelwinkel’. Mensen moeten hier de tijd kunnen nemen om tussen de boeken rond te dwalen. Het is een rustige plek. Die aspecten nemen we mee naar de nieuwe zaak. Hier kunnen we ook onze collecties uitbreiden,” aldus Valérie Kemp.

Na 27 jaar verhuist de zaak nu naar het Leopold I-plein. “We krijgen steeds meer verzoeken om activiteiten en lezingen te organiseren, maar in deze ruimte is dat erg moeilijk,” legt Valérie Kemp uit. “We hebben eensamenwerking gevonden met galerij AHWNN om lezingen te organiseren. Er kwam ruimte vrij in de galerij, en daarom hebben we besloten te verhuizen, zodat we alles op één plek kunnen organiseren. Daarnaast zijn er ook structurele problemen in dit gebouw. Het is moeilijk om hier weg te gaan vanwege de emotionele waarde en de link met mijn vader. De sfeer is hier bijzonder. Maar we nemen de ziel van Corman gewoon mee naar de nieuwe locatie. Corman staat bekend als de ‘snuffelwinkel’. Mensen moeten hier de tijd kunnen nemen om tussen de boeken rond te dwalen. Het is een rustige plek. Die aspecten nemen we mee naar de nieuwe zaak. Hier kunnen we ook onze collecties uitbreiden.”

Corman is de laatst overgebleven onafhankelijke boekhandel in Oostende. Hoewel de verkoop van boeken onder druk staat, merken ze daar hier weinig van. “We kunnen rekenen op een zeer trouw klantenbestand. Sommige mensen komen hier dagelijks, anderen komen langs wanneer ze in Oostende zijn. We zien ook veel jongeren die tijdens hun middagpauze tussen de boeken snuffelen. Veel jongeren lezen nog steeds. Misschien zijn het andere boeken dan toen wij jong waren, maar het belangrijkste is dat ze lezen,” vinden Isabelle en Valérie.

Voor degenen die koopjes willen scoren, is de boekhandel nog open tot en met maandag in de Witte Nonnenstraat. In het weekend van 23, 24 en 25 juni wordt er ook een uitverkoop gehouden op de oude locatie. Van 30 mei tot en met 2 juni is de winkel gesloten en niet bereikbaar. Vanaf 3 juni zullen de deuren geopend zijn op het Leopold I-plein, waar ook galerij AHWNN en Bonjour Ostende gevestigd zijn.

bron: hln.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments