maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Hogere Zeevaartschool keert na 30 jaar terug naar Oostende

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Na een afwezigheid van ruim 30 jaar zal de Antwerp Maritime Academy, ook bekend als de Hogere Zeevaartschool, weer haar intrede doen in Haven Oostende. De heropening van de school markeert een keerpunt voor de maritieme traditie van de kuststad, die in 1992 werd afgesloten met de sluiting van de Zeevaartschool aan de Slijkensesteenweg.

De Antwerp Maritime Academy is een toonaangevende Vlaamse hogeschool die al meer dan tweehonderd jaar fungeert als dé referentie voor maritieme opleidingen in België. Als onderdeel van de Associatie van Universiteit & Hogescholen Antwerpen heeft de academie besloten om in samenwerking met Haven Oostende een nieuwe postgraduaatsopleiding hydrografie te realiseren. Deze opleiding, die zich richt op het landmeten op water, biedt studenten de mogelijkheid om praktijklessen te volgen in de Oostendse haven.

Axel Annaert, coördinator van de opleiding hydrografie, legt uit dat de postgraduaatsopleiding hydrografie een samenwerking is tussen de Antwerp Maritime Academy en de vakgroep Geografie/Geomatica van de Universiteit Gent. Dankzij de steun van Haven Oostende is er nu een locatie beschikbaar voor praktijkervaring. Door deze samenwerking kan het praktijkgedeelte van de opleiding verankerd worden in een haven waar de meeste bedrijven die de opleiding ondersteunen, gevestigd zijn. Daarnaast wordt er gekeken naar de mogelijkheden om ook een deel van de theoretische lessen in Oostende te organiseren.

De terugkeer van de Maritime Academy naar Oostende wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal. Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) benadrukt het historische belang van de heropening van de school: “Dertig jaar na de sluiting van de Zeevaartschool in Oostende verwelkomen we opnieuw een Maritime Academy in onze stad. De start van de hydrografie-opleiding is een belangrijke mijlpaal voor zowel de maritieme sector als de werkgelegenheid in de regio. Haven Oostende blijft zich inzetten voor groei en ontwikkeling, en met deze nieuwe samenwerking bouwen we verder aan een duurzame en sterke toekomst voor onze havenstad.”

De samenwerking met verschillende kennis- en onderwijsinstellingen sluit aan bij de visie dat Haven Oostende een actieve rol moet spelen in diverse maatschappelijke sectoren. CEO van Haven Oostende, Dirk Declerck, benadrukt dat de hernieuwde samenwerking tussen de Antwerp Maritime Academy en Haven Oostende historisch nieuws is en zal helpen om talenten in de eigen regio te behouden en werkgelegenheid te bieden.

Met de terugkeer van de Hogere Zeevaartschool naar Oostende wordt een belangrijke stap gezet in de versterking van de maritieme sector en het stimuleren van werkgelegenheid in de regio. De samenwerking tussen de Antwerp Maritime Academy en Haven Oostende belooft een duurzame en bloeiende toekomst voor de havenstad en biedt nieuwe mogelijkheden voor studenten en professionals in de maritieme industrie.

bron: hln.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments