donderdag, mei 2, 2024
spot_imgspot_img

Grote sigarettensmokkelzaak Oostende: kapitein vissersschip riskeert monsterboete

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE – Een Nederlandse kapitein van het vissersschip Hillie staat voor de Brugse strafrechter wegens gesjoemel met taksvrije sigaretten. De douane had gehoopt tijdens een controle in Oostende 40.400 sigaretten aan te treffen, maar deze bleken spoorloos verdwenen. Het verweer van de kapitein is opmerkelijk: “We hebben ze allemaal zelf opgerookt.”

De zaak kwam aan het licht door de frequente, ongemelde korte uitstapjes van de Hillie. De Douane en Accijnzen besloten daarom op 3 mei 2021 tot een controle in Oostende, in het holst van de nacht. Op basis van hun informatie hoopten de douaniers een lading van 40.400 taksvrije sigaretten aan te treffen, maar deze bleken spoorloos verdwenen te zijn. De Nederlandse kapitein A.D. (34) verklaarde aanvankelijk dat de sigaretten zich nog in een busje aan land bevonden.

Vissersboten die zich buiten de territoriale wateren bevinden, mogen taksvrije goederen, zoals sigaretten, voor de bemanning aankopen. Deze moeten echter in een verzegelde kast aan boord worden opgeslagen. De kast mag pas worden geopend zodra het schip zich buiten de territoriale wateren bevindt.

Het verhaal nam echter een vreemde wending toen de kapitein zijn verklaring enkele dagen later aanpaste en beweerde dat de sigaretten eigenlijk in de provisiekast van het schip lagen. “Maar we hebben de hele voorraad zelf opgerookt,” beweerde hij. Dit verweer werd door de advocaat van Douane en Accijnzen als ongeloofwaardig bestempeld. “Dit zou betekenen dat vijf bemanningsleden op vier dagen tijd dag en nacht 1,4 sigaretten per minuut zouden hebben gerookt,” pleitte meester Peter Naert. “Nochtans was er maar één roker aan boord. Het lijkt duidelijk om een clandestien handeltje te gaan, en de bestellingen waren de maanden voorafgaand aan de interventie sterk toegenomen.”

De kapitein, die afwezig was op het proces, riskeert een gevangenisstraf van maximaal een jaar en een boete tot 110.000 euro. Daarnaast riskeert hij ook 11.000 euro aan ontdoken accijnzen te moeten betalen. De Zeebrugse rederij en de vennootschap lopen eveneens het risico op boetes tot 220.000 euro. Zij ontkennen echter met klem betrokken te zijn. De rechtbank zal op 8 november uitspraak doen in deze opmerkelijke zaak.

bron: Nieuwsblad.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments