zaterdag, mei 18, 2024
spot_imgspot_img

Gezin in Oostende ontvangt €24.000 belastingaanslag voor vertraging renovatie woning

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Een gezin in Oostende, België, heeft een belastingaanslag van €24.000 ontvangen omdat de renovatiewerkzaamheden van hun huis langer dan twee jaar hebben geduurd. Het huis van Jasmien De Smaele, dat voorheen was opgedeeld in te kleine wooneenheden, wordt momenteel gerenoveerd tot een gezinswoning.

Het gezin wilde het pand in ere herstellen, maar de verbouwing heeft vertraging opgelopen door het herschrijven van de plannen, de coronacrisis en de gezondheidsproblemen van hun pasgeboren zoon. De belastingaanslag werd opgelegd in het kader van een multibelactie om huisjesmelkerij tegen te gaan. Het gezin heeft het bedrag betaald om verdere problemen te voorkomen.

De gemeente rekent de belasting op basis van het aantal wooneenheden op het moment van vaststelling. Volgens schepen Kurt Claeys, bevoegd voor wonen, is er een redelijke termijn van twee jaar om in regel te zijn en wordt er altijd met enige vorm van menselijkheid omgegaan. Het reglement werd opgesteld om eigenaars te motiveren hun panden in orde te brengen en blijkt te werken volgens de cijfers.

Een dergelijke belastingheffing kan een zware financiële last leggen op gezinnen die zich inzetten voor de renovatie van hun woning. Volgens Jasmien zijn er vele gezinnen in Oostende die worstelen met dezelfde situatie. Ze vraagt zich dan ook af of er niet meer flexibiliteit kan worden geboden, vooral omdat de pandemie een onverwachte uitdaging heeft veroorzaakt voor veel gezinnen die aan renovatieprojecten werken.

De kwestie van huisjesmelkerij en verwaarlozing van patrimonium is niettemin een reëel probleem in veel Belgische steden, waardoor de stad Oostende er alles aan doet om deze praktijken te bestrijden. Toch kan het voor gezinnen zoals dat van Jasmien ontmoedigend zijn om zich in te zetten voor de renovatie van hun woning, vooral als de financiële belasting zo hoog is.

Bron: hln.be

Het verhaal van Jasmien en haar gezin toont aan dat er meer flexibiliteit en begrip nodig is van zowel de stad als de wetgevers om gezinnen te ondersteunen die zich inzetten voor de renovatie van hun woning. Hoewel de multibelasting bedoeld is om huisjesmelkerij en verwaarlozing van het patrimonium tegen te gaan, kan het ook een negatief effect hebben op gezinnen die zich inzetten voor de renovatie van hun woning. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig af te wegen hoe deze belastingheffing kan worden aangepast om ervoor te zorgen dat deze gezinnen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun huizen te renoveren zonder financiële straffen te moeten ondergaan.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

  1. Er wordt steeds een nieuwe melkkoe gevonden, jammer dat ht de gewone mensen zijn die men straft. Wij vroeger een slooppremie gekregen omdat de woning officieel te slopen stond maar je mocht ze niet afbreken de eerste 2jr omdat je klein beschrijf betaalde, we kwamen nog geen week tekort om aan die termijn te voldoen dus fikde boete. Een tweede maal toen kadaster ging uitrekenen hoeveel de woning volgens hen “zou” moeten gekost hebben, zij kwamen op een veel hogere kostprijs dan wij facturen hadden dus btw op dat verschil moeten betalen. Het was toen een periode 6% btw op bouwen waarom zou men dan iets in het zwart gedaan hebben?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments