maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

GAS-ambtenaren krijgen bevoegdheid om boetes uit te delen aan inhalende automobilisten in fietszones

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

GAS-ambtenaren krijgen de bevoegdheid om vanaf volgend jaar automobilisten en motorrijders te beboeten wanneer ze een fietser inhalen in een fietszone, naast de politie. Deze beslissing is genomen door de ministerraad, zo meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Fietsstraten, die sinds 1 april officieel “fietszones” worden genoemd, winnen steeds meer aan populariteit. Minister Van Quickenborne geeft aan dat ze tegenwoordig overal in Vlaanderen te vinden zijn. In deze zones staat de veiligheid van fietsers voorop. De maximumsnelheid is beperkt tot 30 kilometer per uur en auto’s en motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen, zelfs als de weg voldoende breed is.

Op dit moment hebben alleen politieagenten de bevoegdheid om automobilisten te beboeten wanneer ze deze regel overtreden. Vanaf het begin van volgend jaar krijgen ook GAS-ambtenaren deze bevoegdheid. Minister Van Quickenborne legt uit: “We merken dat de politie al druk bezig is met andere veiligheidsproblemen, vandaar deze beslissing. Op deze manier wordt het werk beter verdeeld en zorgen we voor meer verkeersveiligheid.”

Steden en gemeenten zullen zelf kunnen beslissen over de inzet van GAS-ambtenaren voor deze taak. Minister Van Quickenborne voegt eraan toe: “We zien nu al dat GAS-ambtenaren betrokken zijn bij andere verkeersovertredingen, zoals het niet respecteren van een voetgangerszone. Deze bevoegdheid wordt nu aan hun takenpakket toegevoegd.”

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments