OOSTENDE – Het energiebedrijf Elia en Haven Oostende hebben een concessieovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van een offshore service center. De overeenkomst markeert de eerste stap in de realisatie van een veelzijdig gebouw in het hart van de haven van Oostende. De locatie aan de kade is ideaal voor offshore-interventies.
“Het service center wordt een belangrijk expertise- en kenniscentrum op het gebied van hoogspanningsinfrastructuur op zee”, aldus Chris Peeters, CEO van de Elia Group. “Als netbeheerder streven we ernaar om voorop te lopen en een rolmodel te zijn voor nieuw talent. Hoewel de Elia Group actief is op verschillende zeeën, was de keuze voor Oostende vanzelfsprekend. Hier ligt de bakermat van de Europese offshore windsector, die de komende jaren een ongekende groei zal doormaken.”
Haven Oostende groeit steeds meer uit tot dé offshore wind hub voor het zuidelijke deel van de Noordzee. “Veel internationale topbedrijven die actief zijn in de bouw, het onderhoud en het operationeel beheer van energieproductie hebben zich gevestigd in Oostende, en de komst van Elia is opnieuw een belangrijke stap in het kader van de energietransitie”, aldus Dirk Declerck, CEO van de haven van Oostende.
Van 2,3 GW naar 6 GW tegen 2030 België heeft op dit moment een totale offshore windcapaciteit van 2,3 GW (9 windparken), die tegen 2030 wordt opgeschaald naar 6 GW dankzij de ontwikkeling van een tweede offshore windzone (Prinses Elisabeth zone). Daarnaast plant het land extra onderzeese interconnectoren om grootschalige windenergie uit andere zeegebieden aan land te brengen.
Om deze doelstellingen te verwezenlijken, zal Elia in het komende decennium aanzienlijke offshore-infrastructuur bouwen, waaronder het kunstmatige eiland Prinses Elisabeth en onderzeese interconnectoren met het Verenigd Koninkrijk (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). Om deze infrastructuur te bouwen en te onderhouden, is een thuisbasis aan land noodzakelijk.
Elia kiest bewust voor Haven Oostende, die bekendstaat als een belangrijke hub voor offshore wind en de blauwe economie. Verschillende Belgische windparken, offshore leveranciers en maritieme autoriteiten hebben hier hun kantoren gevestigd. Ook veel R&D-bedrijven op het gebied van offshore wind hebben hun thuisbasis in Oostende. Momenteel huurt Elia een gebouw in de haven, maar gezien de geplande uitbreiding is er onvoldoende ruimte beschikbaar.
Duurzaam ontwerp
De aanbesteding voor het ontwerp van het gebouw is onlangs gestart. De deelnemende architectenbureaus krijgen de opdracht om een duurzaam gebouw te ontwerpen met een internationale uitstraling en diverse functies. Zo zal het gebouw op de eerste verdieping een polyvalente ruimte van 500 m² krijgen, die zal dienen als offshore expertise- en bezoekerscentrum.
Het toegewezen concessiegebied beslaat een oppervlakte van ongeveer 3.000 m² en zal diverse activiteiten huisvesten, zoals een controlekamer voor het monitoren van Elia’s offshore activiteiten en een magazijn met werkmateriaal en reserveonderdelen. In de kantoren zullen tot 30 mensen werken, waarvan tweederde technici zijn die regelmatig de zee opgaan voor inspecties en onderhoudswerkzaamheden.
De site heeft niet alleen een administratieve, maar ook een operationele functie. Er zullen echter geen hoogspanningsinstallaties of -masten worden geplaatst. De nieuwe Elia-site moet eind 2025 operationeel zijn.