zondag, april 28, 2024
spot_imgspot_img

Economische werkloosheid treft Daikin Oostende door vertraagde warmtepompverkoop

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

OOSTENDE, België – De Daikin-vestiging in Oostende, België, staat voor een uitdaging nu de verkoop van warmtepompen vertraging oploopt. Zo’n 600 tijdelijke werknemers hebben te maken met economische werkloosheid, een maatregel om werknemers in dienst te houden wanneer er tijdelijk minder werk is.

De vertraging in de verkoop van warmtepompen lijkt niet beperkt te blijven tot Daikin Europe, maar heeft gevolgen voor de hele sector. Door eerdere uitbreiding van de fabriek is er momenteel een aanzienlijke voorraad warmtepompen, wat leidde tot het niet verlengen van 100 tijdelijke contracten deze zomer, en onlangs werden nog eens 500 andere tijdelijke werknemers geïnformeerd dat hun contracten niet verlengd zullen worden. De 870 vaste werknemers in Oostende zullen dit jaar twaalf dagen tijdelijk economisch werkloos zijn.

Sofie Sap, woordvoerster van Daikin Europe, benadrukte dat het bedrijf nog steeds gelooft in de toekomst van warmtepompen, vooral met het oog op 2030, maar erkent dat de weg daar naartoe volatiel kan zijn.

De Belgische warmtepompsector maakte aanvankelijk indruk met een groei van 140 procent in de verkoop in de eerste helft van het jaar, wat gevolgd werd door een sterk 2022 waarin het aantal geïnstalleerde warmtepompen verdubbelde. Vorig jaar steeg de verkoop in heel Europa met 39 procent.

Daikin Europe heeft ook geprofiteerd van deze groei, met een stijging van 55 procent in de verkoop van warmtepompen vorig jaar. Het bedrijf reageerde op de groeiende vraag door de productie snel op te schalen, inclusief een investering van 10,6 miljoen euro in Oostende. Het was echter niet alleen Daikin die opschalingsplannen aankondigde; ook andere grote spelers zoals Bosch, Panasonic, Mitsubishi en Viessmann investeerden in nieuwe fabrieken.

De vertraging in België kan worden toegeschreven aan stijgende inflatie, hogere rentetarieven en de stijgende elektriciteitsprijzen, waardoor potentiële kopers terughoudend zijn geworden bij de aanschaf van warmtepompen. Bovendien zijn in sommige Europese landen subsidies verminderd, wat de verkoop verder heeft beïnvloed. Deskundigen suggereren echter dat dit slechts een tijdelijke hapering is.

Patrick O van ATTB (de Belgische Verwarmingskoepel) merkte op: “Er waren eerst berichten dat de verkoop in Frankrijk moeilijk ging en recenter kwamen ook uit andere landen gelijkaardige signalen. België ontsnapt niet aan die trend. In België waren er soms levertijden tot één jaar, maar die lijken nu af te nemen. De verwachte verkoop van 60.000 tot 65.000 warmtepompen in ons land zullen we dit jaar misschien moeten bijstellen.”

bron: warmte365.nl

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments