maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Drie arbeiders uit voorzorg naar het ziekenhuis na chemisch lek bij Plassendale Chemie

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Vrijdagmiddag moest de brandweer uitrukken naar de site Plassendale Chemie in Zandvoorde, bij Oostende, vanwege een chemisch lek. Drie medewerkers kregen enige hoeveelheid van de lekkende vloeistof op hun beschermende kledij en zijn uit voorzorg naar het ziekenhuis gegaan.

Het incident deed zich voor op de site Proviron Oost, waar een hoeveelheid zuur uit een installatie lekte. Het is belangrijk op te merken dat de vloeistof nooit het gebouw heeft verlaten en te allen tijde binnen de inkuiping is gebleven. De bedrijfsbrandweer van Plassendale Chemie, bijgestaan door de brandweer van Hulpverleningszone 1, had de situatie snel onder controle. Het bedrijf is verplicht om in geval van een lek, hoe klein ook, melding te maken bij de brandweer.

Hoewel het lek snel gedicht was, kreeg een drietal werknemers enkele spatten van de lekkende vloeistof op hun beschermende kledij. Uit voorzorg werden zij naar het ziekenhuis gebracht, hoewel er geen uitwendige verschijnselen waren. De werknemers werden ter plaatse onder speciale douches gereinigd om grondig te worden gespoeld, zoals voorgeschreven is door het bedrijf.

Volgens Plassendale Chemie is er op geen enkel moment gevaar geweest voor de omgeving, omdat de vloeistof zich binnen het gebouw bevond en de situatie snel onder controle was. Het product zal nu worden verwijderd en het bedrijf is tevreden dat alle procedures correct zijn opgevolgd.

Brandweerkapitein Dries Van der Veken meldt dat het om 4.500 liter chemisch product gaat en dat de brandweerlieden tot ongeveer 23 uur bezig zullen zijn met de opruimwerkzaamheden.

Op de site Plassendale Chemie zijn drie bedrijven actief: Proviron, Evonik en Ostend Basic Chemicals. Hoewel de brandweer vaker wordt opgeroepen voor incidenten op de site, zijn er de afgelopen jaren geen grote problemen geweest. Het laatste ernstige incident dateert van 2007, toen een 55-jarige man uit Eernegem om het leven kwam bij een steekvlam en twee anderen zwaargewond raakten.

bron: nieuwsblad.be

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments