zondag, april 21, 2024
spot_imgspot_img

Discussie laait op: blijft Dikke Mathille op haar vertrouwde plek of verhuist ze naar het Kursaal?

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Oostende – De gemeenteraad van Oostende werd onlangs getuige van een verhitte discussie over de toekomst van het beeld ‘De Zee’, beter bekend als Dikke Mathille. Het stadsbestuur wil het beeld verplaatsen naar de zijkant van het Kursaal als onderdeel van restauratiewerken, maar er zijn sterke tegenstanders van deze beslissing.

Schepen Björn Anseeuw verdedigde het standpunt van het stadsbestuur, waarbij hij benadrukte dat het Kursaal een concept met geïntegreerde kunst is en dat de kunstwerken daar integraal deel van uitmaken. Dit idee kwam voort uit de noodzaak om het beeld te verplaatsen vanwege de restauratiewerken, maar nu wordt overwogen om het terug te plaatsen op de oorspronkelijke locatie.

Aan de andere kant lichtte Schepen Plasschaert toe dat er plannen zijn om een ander kunstwerk te plaatsen op de huidige locatie van Dikke Mathille, als onderdeel van het Beaufort-project. Een debat hierover staat gepland voor eind september.

John Crombez roept op om de originele wens van de architect te respecteren en Dikke Mathille op haar huidige locatie te laten liggen. Hij stelde de vraag: “Vinden jullie de originele wens van de architect belangrijker dan de wens van de Oostendenaars?”

Burgemeester Bart Tommelein voegde zich ook in het debat en wees op andere kunstwerken in de stad waarover nog steeds onenigheid bestaat, zoals ‘Rock Strangers’ op het Zeeheldenplein, dat werd geïntroduceerd tijdens het beleid van SP.A-burgemeester Jean Vandecasteele.

De discussie over de toekomst van Dikke Mathille blijft dus voortduren, waarbij verschillende partijen hun standpunten naar voren brengen. Het lijkt erop dat het debat over kunst en erfgoed in Oostende nog lang niet ten einde is.

Een bijkomende factor die meespeelt, is de verwachte hoge kostprijs voor de aankoop van het nieuwe beeld en de verplaatsing van Dikke Mathille. Dit roept de vraag op wat de toegevoegde waarde is voor Oostende. Dikke Mathille is immers een landmark in de stad, met een sterke emotionele band voor veel Oostendenaars. De beslissing om haar te verplaatsen en een nieuw kunstwerk te introduceren, heeft niet alleen financiële implicaties, maar ook culturele en historische betekenis voor de stad.

De discussie gaat dus niet alleen over kunst, maar ook over de identiteit en het erfgoed van Oostende. Wat vind jij? Moet Dikke Mathille op haar vertrouwde plek blijven of verhuist ze naar het Kursaal? Laat het ons weten!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

10 REACTIES

  1. Moet op dezelfde plaats blijven 👍👍👍iedereen van dichtbij en ver weet waar dikke Mathilde ligt 👍👍👍zo simpel zonder geldverspilling!!! De Oostendenaars zien liever hun geld voor iets nuttigs te gebruiken!!!!

  2. Laat dikke Mathille liggen waar ze ligt !
    Doe die afschuwelijke lelijke rode blikkken dozen weg !!! Deze trekken op niets !
    Weeral geld die voor andere dingen kan gebruikt worden. Oostende heeft behoefte aan nieuw stadsbestuur !!!

  3. Laten liggen en geld gebruiken voor thermea palace. De 650.000 euro voor de uitkijkpost hadden ook kunnen helpen. Nog andere posten kunnen onder de loep genomen worden. Maar natuurlijk is plannen op lange termijn niet belangrijk voor de huidige politiekers. De afrekening is voor 2024.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments