maandag, mei 20, 2024
spot_imgspot_img

Dikke Mathille weg op haar vertrouwde plaats?

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Het Stadsbestuur van Oostende heeft besloten om een aanvraag in te dienen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed om ‘De Zee’, een beeldhouwwerk van Georges Grard, na restauratie opnieuw op haar oorspronkelijke plaats te leggen. Het beeld zal worden geplaatst op een speciaal daarvoor voorziene sokkel aan de zeezijde van het Kursaalgebouw.

Het restauratieproces van ‘De Zee’ zal ervoor zorgen dat het beeld tijdelijk verdwijnt. Eerder kreeg de stad al toestemming om Dikke Mathille te restaureren. “Het beeld zal worden losgemaakt van de huidige verankering en verplaatst worden naar het atelier van de restaurateur in Vorselaar. Na een gespecialiseerde reiniging zal het bronzen beeld behandeld worden, waarbij de patina op zo’n manier wordt aangepakt dat het meest natuurlijke resultaat wordt bereikt. Op deze manier willen we de originele creatie zoveel mogelijk respecteren,” aldus eerste schepen Björn Anseeuw, verantwoordelijk voor het Kursaalgebouw.

Na de restauratie is het de bedoeling om het beeld terug te plaatsen op haar oorspronkelijke locatie. “Dit gebeurt met respect voor zowel het beeld als het Kursaal. Het sculptuur werd destijds speciaal ontworpen voor het Kursaal. In 1952 gaf architect Léon Stynen de opdracht aan Georges Grard om een beeld te ontwerpen voor de sokkel aan de zeezijde van het Kursaal. Op 21 april 1955 werd het beeld op de sokkel bij het Kursaal geplaatst,” aldus schepen Kurt Claeys, verantwoordelijk voor onroerend erfgoed.

Het beeld werd in die tijd als controversieel beschouwd en werd verplaatst naar het plantsoen nabij het Leopoldpark nadat een jongerenvereniging probeerde het van de sokkel te duwen. “Maar we geloven dat we in 2023 die preutsheid achter ons kunnen laten en Dikke Mathille in haar oorspronkelijke glorie moeten herstellen,” verduidelijkt Björn Anseeuw.

De aanvraag bij het Agentschap Onroerend Erfgoed is de eerste stap in de procedure, gevolgd door een openbaar onderzoek op een later tijdstip.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

8 REACTIES

 1. Het stadsbestuur in Oostende is elke zin voor realiteit verloren, doen enkel wat ze zelf graag willen en houden nul komma nul rekening met de bevolking. De rekening zal gemaakt worden met de verkiezingen. Tommelein kan dan beginnen aan zijn nieuwe job in het ziekenhuis (die hij voor zichzelf heeft geregeld)

 2. De plaats ,waar ze nu ligt is de mooiste plek en zeker met het kursaal ervoor .de grote post ernaast
  In ben er tegen om dit te verplaatsen
  Er zijn andere dingen waar er moet voor
  Gekeken worden en prioriteit

 3. In plaats mathille te verleggen he,
  Zouden ze beter eens werk maken van hun nieuw containerpark die al kweet niet hoe lang moest open zijn , maar geen probleem binnen een jaar of tien zal hij wil open zijn
  Oostende koninging der badsteden ,ha,ha,
  Badstad van sukkellaars ja 9

 4. In plaats mathille te verleggen he,
  Zouden ze beter eens werk maken van hun nieuw containerpark die al kweet niet hoe lang moest open zijn , maar geen probleem binnen een jaar of tien zal hij wil open zijn
  Oostende koninging der badsteden ,ha,ha,
  Badstad van sukkellaars ja

 5. Waarom zijn al die beslissingen genomen zonder de mensen van Oostende ? Zal onze burgemeester eens met ons rekening houden. Ik hoor zoveel mensen en handelaars klagen over manier waarop Oostende beheert wordt en inderdaad zullen de komende verkiezingen een resultaat zijn van deze manieren van de mensen van oostende te behandelen. Zoveel andere dingen te restaureren inderdaad !en onze Mercator die niet meer op zijn vroegere plaats zal komen … ” prestige van Mercator” is verdwenen…. Spijtig allemaal ….
  Laat ons allemaal reageren….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Lees meer op HON

Meest gelezen

Recent Comments